Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στα σοβαρά εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος!

Στα σοβαρά εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής...
της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις καθολικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε εκ νέου ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο, ακροβατώντας μεταξύ της διάψευσης και της επιβεβαίωσης της διαρροής που ο ίδιος έκανε προχθές αργά το βράδυ, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Συνέδριο του ΣΕΒ και κατόπιν εντολής του ιδίου του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, με πολύ στενούς του συνεργάτες εξέταζε από μέρες τη δυνατότητα πραγματοποίησης ενός δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που εισέπραττε την άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά στο αίτημα για συναίνεση. Ιδίως, σε περίπτωση που οι δανειστές εξακολουθούν και ζητούν συναίνεση ως προϋπόθεση για την χορήγηση της 5ης δόσης -μαζί με την υιοθέτηση των ιδιαίτερα σκληρών μέτρων βεβαίως που επιχειρούν να επιβάλλουν- η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, παρά το ισχυρό ρίσκο που εμπεριέχει, θα πρέπει να θεωρείται περίπου ως σίγουρη.

Το δημοψήφισμα προϋποθέτει τη συναίνεση -σιωπηρή ή δημόσια- της τρόικας, αλλά και την πολιτική διατύπωση του ερωτήματος, που θα δυσκολεύει την αντιπολίτευση (κυρίως τη Νέα Δημοκρατία) και θα αποτελεί ουσιαστικά «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι βέβαιη η θετική απάντηση στο ερώτημα που θα τεθεί, διαφορετικά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα έχουν αυτοκτονήσει πολιτικά, ενώ η χώρα θα οδηγηθεί σε μεγάλες περιπέτειες.

Οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου για δημοψήφισμα, πάντως, αιφνιδίασαν τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και τους βουλευτές, όσο και την αντιπολίτευση, ενώ έντονες υπήρξαν στο παρασκήνιο οι διαφωνίες ακόμα και υπουργών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου