Οι τραπεζίτες δεν αποδεχόντουσαν ζημιές της τάξης του 50% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν και για να επιτευχθεί η συμφωνία οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα χρειάστηκε να απειλήσουν ευθέως τον Τσαρλς Νταλάρα ότι αν δεν αποδεχθούν οι τράπεζες το κούρεμα σε εθελοντική βάση θα γίνει περικοπή της αξίας των ομολόγων με απόφαση της Συνόδου.
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, που ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που έδωσε συνέντευξη σήμερα, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50%. Σε αντιστάθμισμα, όπως δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, η ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας.
Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτό απεφεύχθη. Δήλωσε επίσης ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι σημαντικότερες επιπτώσεις από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής είναι η ελάφρυνση του προϋπολογισμού και η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ έβλεπε αυτή τη διέξοδο ως τη μοναδική προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Η ουσία των διαπραγματεύσεων των ευρωπαίων ηγετών με τις τράπεζες κρίθηκε σε τεχνικά θέματα που έχουν όμως μεγάλη βαρύτητα στις επιπτώσεις που θα έχουν οι τράπεζες από το κούρεμα.
Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και απομένουν να διευκρινιστούν ακόμη σημαντικά ζητήματα. Εφόσον μειωθεί 50% η αξία των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες, όλες σχεδόν οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο κρατικοποίησης. Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι έχουν εξασφαλίσει εγγυήσεις 30 δισ., για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κουρέματος.
Παράλληλα, την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Ρομπεϊ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.
Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες, πως η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει ακίνητη περιουσία στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να τα ενισχύσει ενόψει των ζημιών που υφίστανται από το κούρεμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου