Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Στο κάπνισμα και το φαγητό το έριξαν οι Ελληνες...

Στο κάπνισμα και το φαγητό φαίνεται πως το ρίχνουν οι Ελληνες, σύµφωνα µε την κοινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της υγείας των πολιτών στα 27 κράτηµέλη της Ε.Ε. Βάσει στοιχείων του 2008, το 39,2% των Ελλήνων άνω των 15 ετών καπνίζει καθηµερινά, όταν ο µέσος κοινοτικός όρος δεν ξεπερνάει το 24,2%. Λίαν ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός πως περισσότεροι από τους µισούς ενηλίκους στην Ε.Ε. είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους, το σύστηµα υγείας της χώρας και εν γένει την οικονοµία, υποστηρίζουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΟΟΣΑ.
Τα παιδιά
Το φαινόµενο είναι ιδιαίτερα αυξηµένο και στα παιδιά – ένα στα επτά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Σε αυτήν την κατηγορία η Ελλάδα έρχεται δεύτερη, σύµφωνα µε τα στοιχεία της έκθεσης, καθώς το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών φθάνει το 18,8% – πρώτη έρχεται η Μάλτα µε ποσοστό 29,5%. «Τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήµατα υγείας στην ενήλικη ζωής τους, µε σοβαρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, ορισµένα είδη καρκίνου, αρθρίτιδα, άσθµα, κακή ποιότητα ζωής, ακόµη και πρόωρο θάνατο», αναφέρεται στην έκθεση.
Αυτοκτονίες
Το ευχάριστο ωστόσο είναι πως η χώρα µας παρουσιάζει τα χαµηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών µε 2,8 ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο µέσος κοινοτικός όρος είναι 12 αυτοκτονίες και όταν στην κορυφαία σε αυτή τη λίστα Λιθουανία καταγράφονται 30,7 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Αισιόδοξο είναι επίσης ότι χάρη στην αναβάθµιση του βιοτικού επιπέδου και την αλµατώδη πρόοδο της Ιατρικής, το προσδόκιµο ζωής έχει αυξηθεί κατά 6 χρόνια – από τα 72 χρόνια το 1980 στα 78 το 2007.
Βάσει της έκθεσης, αρκετοί παράγοντες, όπως η µείωση του καπνίσµατος και της κατανάλωσης βαριών αλκοολούχων ποτών σε κάποιες χώρες, έχουν ως αποτέλεσµα την ελάττωση των θανάτων από καρδιοπάθειες, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, ενώ ο καρκίνος τη δεύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου