Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η μεγάλη πορεία της Αθήνας.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στις δύο πορείες που έγιναν στην Αθήνα την ημέρα της 24ωρης γενικής απεργίας. Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ενάντια στην επέμβαση της κυβέρνησης στα εργασιακά με περικοπές μισθών στο δημόσιο και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων σε ιδιωτικό τομέα. Παλμός και ένταση. Συμπλοκές αντιεξουσιααστών με την αστυνομία. Τραυματίστηκε ο Κ.Χατζηδάκης
Πάνω από 25.000 εργαζόμενοι κάθε ηλικίας αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και τη βροχή και διαδήλωσαν στην Αθήνα ενάντια στην επέμβαση στα εργασιακά δικαιώματα και την περικοπή μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα από την κυβέρνηση.
Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ που είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια έκαναν την πρώτη πορεία της ημέρας στη Βουλή και ακολούθησαν στις 12 η συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως και στην Πατησίων, των συνδικάτων των εργαζομένων και η μεγάλη πορεία στη Βουλή.
συγκέντρωση ήταν τόσο μεγάλη σε όγκο και παλμό, που εκτεινόταν από την λεωφόρο Αλεξάνδρας, έως την αρχή της οδού Σταδίου. Πήραν μέρος συνδικάτα εργαζομένων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητές και ενώσεις μεταναστών που για περισσότερες από δύο ώρες βάδισαν στο κέντρο της Αθήνας, με πανό και συνθήματα.
Μεγάλες πορείες εργαζομένων έγιναν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, τα Ιωάννινα και την Καβάλα.
Σοβαρά επεισόδια, μολότωφ και τραυματισμός του Κ.Χατζηδάκη
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, αμέσως μετά την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Συμπλοκές αντιεξουσιαστών με δυνάμεις των ΜΑΤ. Σοβαρά τραυματίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Κ.Χατζηδάκης που δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου.
Ο βουλευτής υπέστη τραύματα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Δείτε το βίντεο της επίθεσης.
Εκτεταμένα επεισόδια με ρίψεις δεκάδων μολότοφ έγιναν λίγο μετά τη μία και μισή το μεσημέρι μπροστά στην πλατεία Συντάγματος, όπου έγινε επίσης εκτεταμένη χρήση χημικών. Ομάδες αντιεξουσιαστών επιχείρησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών και η διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη στοά από την πλευρά της Πλατείας Συντάγματος δέχθηκε βροχή από βόμβες μολότοφ.
Την ίδια ώρα πάνω στην Πλατεία Συντάγματος, ομάδα από μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ που επιχειρούσε συλλήψεις διαδηλωτών, περικυκλώθηκε και δέχθηκε επίθεση. Κάποιοι από τους αστυνομικούς τραυματίστηκαν και με τη βοήθεια συναδέλφων τους απομακρύνθηκαν από το σημείο όπως - όπως.
Επίθεση με βόμβες μολότοφ έγινε και στο κτίριο της ΓΣΕΕ στην οδό Πατησίων όπου επενέβη η αστυνομία και προχώρησε σε προσαγωγές. Ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών δέχθηκε βροχή από χημικά στη διασταύρωση της Πατησίων με την λεωφόρο Αλεξάνδρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα και πολλοί να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.
Κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου, αντιεξουσιαστές προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε καταστήματα και τράπεζες ενώ ζημιές υπέστησαν και σταθμευμένα Ι.Χ. μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 προσαγωγές 9 συλλήψεις, έχουν τραυματιστεί 27 αστυνομικοί, κάηκαν τρία σταθμευμένα Ι.Χ., δύο μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ενώ έξι καταστήματα έχουν υποστεί φθορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου