Μέρες μετράνε πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς ετοιμάζονται για μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και ριζικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, όπως μετατάξεις, συγχωνεύσεις ακόμα και κατάργηση υπηρεσιών. Στην αρχή του νέου έτους θέλει το υπουργείο Εσωτερικών να ξεκινήσει τις Μαζικές µετατάξεις υπαλλήλων αλλά και τις νέες συγχωνεύσεις, ακόμα και κατάργηση υπηρεσιών, στο πλαίσιο του "Καλλικράτη".
Όπως γράφει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Τα Νέα, μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα λίγες μόνο μετά την πρωτοχρονιά, θα αποσταλεί εγκύκλιος, µε την οποία θα καλούνται όλοι οι φορείς του Δηµοσίου να προχωρήσουν σε αναλυτική καταγραφή του προσωπικού καθώς και τις θέσεις αλλά και τις ειδικότητες του. Επίσης γίνεται λόγος και για παραπάνω στοιχεία τα οποία θα ζητηθούν σχετικά µε τις ανάγκες που έχει η κάθε υπηρεσία αλλά και για πλεονάζον προσωπικό.
Ακόμα θα υπάρξει καταγραφή των διαφόρων υπηρεσιών και ειδική µελέτη ώστε να καταστεί απολύτως σαφές ποιες είναι αναγκαίες και ποιες όχι.
Ήδη έχει ανατεθεί η εκπόνηση "Λευκής Βίβλου" για την αναµόρφωση του κράτους, με στόχο τη δηµιουργία επιτελικού κράτους και περιλαµβάνει από τη διαµόρφωση νέας δοµής στα υπουργεία και τις υπηρεσίες και την ανακατανοµή και τοποθέτηση των υπαλλήλων στη νέα δοµή µέχρι την απογραφή της κτιριακής υποδοµής του Δηµοσίου.
Αυτό είναι όμως μόνο το πρώτο βήμα.
Εάν η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία και εφόσον ολοκληρωθεί η δηµιουργία βάσης δεδοµένων για προσωπικό και υπηρεσίες, θα εφαρµοστεί νέος γύρος υποχρεωτικών µετατάξεων.
Εδώ τίθεται ζήτημα με τον αριθμό των υπό μετάταξη υπαλλήλων καθώς η εντολή της τρόικας είναι σαφής. Μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων. Επίσης,πρέπει να σημειωθεί πως οι κοινοτικοί επέβαλαν στο πακέτο των προσλήψεων να προσµετρώνται και οι µετατάξεις για την περίπτωση του στενού δηµόσιου τοµέα.
Οι υπάλληλοι λοιπόν που πλεονάζουν, από όπου και αν προέρχονται, είτε στενό δημόσιο τομέα είτε ΔΕΚΟ, θα κληθούν τους επόµενους µήνες να υποβάλουν αιτήσεις προς µετάταξη, όπου υπάρχουν ανάγκες.
Ωστόσο, σύµφωνα µε κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, το υπουργείο επιθυμεί να µην επηρεαστεί η οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων και να µετακινηθούν σε υπηρεσίες που βρίσκονται κατά κύριο λόγο εντός των ορίων του νοµού όπου απασχολούνται.
Εν ολίγοις, το υπουργείο και κατ' επέκταση η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει αφενός κινήσεις οι οποίες περισσότερη ζημιά θα κάνουν και πιο πολύ θα δυσχεράνουν το όλο εγχείρημα, αφετέρου θέλει να μην υπάρξει έντονη δυσαρέσκεια.
Ακόμα προβλέπεται η τροποποίηση του συστήµατος αξιολόγησης και µισθοδοσίας των δηµοσίων υπαλλήλων, καθώς και η αναµόρφωση του πειθαρχικού δικαίου σε περιπτώσεις παραπτωµάτων από εργαζόµενους.
Βλέπουν απόλυση χιλιάδες υπάλληλοι
Εν τω μεταξύ, με απόλυση κινδυνεύουν 4.500 υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται σε 75 φορείς ή οργανισµούς. Ο λόγος, ότι σύµφωνα µε πρόσφατο νόµο καταργούνται οι συγκεκριμένοι φορείς και οι υπάλληλοι καλούνται µέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2011 να υποβάλουν αίτηση προτίµησης για τις θέσεις, στις οποίες επιθυµούν να µεταταχθούν, αλλιώς θα υπάρξει αυτοδίκαιη λύση της σύµβασης εργασίας και απόλυση.
Μεταξύ των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται βάσει νόµου είναι το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα 51 Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος, αλλά και ανώνυµες εταιρείες όπως η ΑΓΡΟΓΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου