Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Προδίδοντας τους πιο πιστούς μας φίλους...

Τριτοκοσμική είναι η εικόνα που συναντά κανείς στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, με δεκάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, να περιφέρονται χωρίς καμιά φροντίδα.

Τα ανεπαρκή προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, το ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και η γενικότερη έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα των αδέσποτων, συντελούν στην ανακύκλωση του προβλήματος, αλλά και στη δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Τη στιγμή που ανεπίσημα στοιχεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ανεβάζουν στις 80.000 με 85.000 τον αριθμό των εγκαταλελειμμένων αδέσποτων κάθε χρόνο στην Ελλάδα, στα χαρτιά η κατάσταση μοιάζει μάλλον ειδυλλιακή. Για παράδειγμα, από το 2003 στο δήμο Αθηναίων έχει στελεχωθεί ειδικό τμήμα που εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας ζώων με σκοπό την καταγραφή, τη σήμανση και την περίθαλψη - στείρωσή τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δήμου μέχρι στιγμής, πάνω από 4.000 αδέσποτα ζώα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και δέχτηκαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, ενώ περίπου 900 ζώα υιοθετήθηκαν από πολίτες. Μάλιστα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είχαν διατεθεί συγκεκριμένα κονδύλια για την υλοποίηση προγραμμάτων στείρωσης και τη δημιουργία καταφυγίων με αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε δήμου.

Στη θεωρία λοιπόν, η αντιμετώπιση του προβλήματος της κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων, φαίνεται πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Εκπρόσωποι Φιλοζωικών Σωματείων καταγγέλλουν ότι τόσο τα κονδύλια όσο και κάποιες παλαιότερες πρωτοβουλίες έχουν κυριολεκτικά «βαλτώσει». Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας αντίκρισαν δεκάδες σκυλιά και γάτες, ακόμα και περιστέρια, δηλητηριασμένα από φόλες να αργοπεθαίνουν στον χώρο του Ζαππείου.

Αυστηρότερη νομοθεσία

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρεί να βάλει τάξη στο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα και τέλος στην εκμετάλλευση ήμερων και άγριων για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Η αρμόδια υφυπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, έκρινε πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα και η προστασία όλων των ζώων από την κακομεταχείριση χρειάζεται περαιτέρω συμπλήρωση.

Και τούτο, διότι η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων γινόταν περιστασιακά και ευκαιριακά, τα καταφύγια ζώων ποτέ δεν οργανώθηκαν συστηματικά και ποτέ δεν ελέγχθηκαν, η σήμανση των σκύλων δεν προχώρησε και ο εθελοντισμός των φιλοζωικών ενώσεων και σωματείων, δεν αξιοποιήθηκε στον βαθμό που έπρεπε.

Ταυτόχρονα, η κακομεταχείριση των ζώων δεν έπαψε να υφίσταται, καθώς επιτρέπεται και συνεχίζεται, ως κατάλοιπο παρελθόντων χρόνων, η χρησιμοποίηση των ζώων σε τσίρκο ή άλλες δημόσιες ψυχαγωγικές, κερδοσκοπικές εκδηλώσεις.

Το νομικό πλαίσιο για τα αδέσποτα είναι πάντως ξεκάθαρο. Ήδη από το 2003 υπάρχει νόμος «περί προστασίας των ζώων-ποινικές κυρώσεις», με διατυπωμένες ποινές και κυρώσεις για τους παραβάτες. Αξιοσημείωτο είναι ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο εισάγει εισαγγελική αρμοδιότητα για την προσωρινή αφαίρεση κατοχής ζώου, σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης και την προσωρινή παράδοσή του σε ζωοφιλικό Σωματείο. Παράλληλα, καθορίζεται η αντικειμενική ευθύνη κατόχων σκύλων, ενώ προβλέπεται και φυλάκιση έως 12 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 έως 10.000 ευρώ για την χρησιμοποίηση σκύλων σε κυνομαχίες, την παραγωγή γούνας ή κρέατος από σκύλους ή γάτες.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, πολλών εκ των όποιων μάλιστα δεν κοστίζουν, όπως υποστηρίζουν, το παραμικρό για την υλοποίησή τους.

Για τον περιορισμό της εγκατάλειψης των ζώων οι φιλοζωικές οργανώσεις προτείνουν τη θέσπιση χρήσης κονκάρδας, την οποία θα παραλαμβάνει ο ιδιοκτήτης ζώου με την προσκόμιση του βιβλίου υγείας του ζώου. Παράλληλα, προτείνεται και η ηλεκτρονική σήμανση του ζώου, μέθοδος που εφαρμόζεται και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδιαφέρουσες είναι και ορισμένες προτάσεις οικονομικού χαρακτήρα, όπως η παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα της κτηνιατρικής απόδειξης στείρωσης ζώου, ίση με το αναγραφόμενο ποσό της απόδειξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου