Το δημοσίευμα του Bloomberg για την περίφημη συνάντηση στο Λουξεμβούργο...
την Παρασκευή είναι ενδεικτικό για την λύση που προωθούν οι Βρυξέλλες για την Ελλάδα, που όπως όλα δείχνουν δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές ούτε το 2012.
Η χώρας μας είχε επιπλέων δανειακές ανάγκες ύψους 27 δις. ευρώ για το 2012 και περίπου 25- 27 δις. ευρώ για το 2013 , χρήματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αναζητούσε από τις αγορές.
Στα πλαίσια αυτά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ έριξε στο τραπέζι πρόταση για δανεισμό άλλων 50-60 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 - 2013, υπό αυστηρούς νέους όρους, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ αντιδρά έντονα σε κάθε ιδέα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή ακόμα και για επιμήκυνση του.
Φυσικά σε μια τέτοια πρόταση υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της Γερμανίας, όμως οι πιέσεις πλέον είναι ισχυρές και αφορούν όλη την Ευρωζώνη με τους υπουργούς οικονομικών της Ισπανίας και της Ιταλίας Έλενα Σαλγκάδο και Τζούλιο Τρεμόντι να στέλνουν μηνύματα ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας θα συμπαρασύρει άμεσα πέραν της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τόσο την Ισπανία όσο και την Ιταλία.
Όπως σας είχε αναφέρει ήδη το newscode στο ρεπορτάζ του «Τι συζητήθηκε τελικά στην άτυπη συνάντηση στο Λουξεμβούργο , το βράδυ της Παρασκευής, για την Ελλάδα», για τα επιπλέον 50 δις. ευρώ δανεισμού θα απαιτηθούν πέρα από επιπλέον μέτρα και αντίστοιχες ισόποσες εγγυήσεις με βάση τα ελληνικά ακίνητα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η πρόταση αυτή άλλωστε δεν είναι καινούργια άλλα είχε διατυπωθεί από τους Φιλανδούς, πριν από ένα χρόνο, ακόμα μια χώρα που αντιδρά έντονα σε πιθανή επιπλέον ενίσχυση υπερχρεωμένων χωρών .
Οι διαπραγματεύσεις λοιπόν θα είναι σκληρές και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου φαίνεται να είναι στην γωνία όχι μόνο από τους υπόλοιπους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών που του άσκησε σκληρή κριτική την Παρασκευή…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου