Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η τρόικα βάζει βέτο στα προγράμματα ανεργίας!!!

Τις υποδείξεις άρχισε η τρόικα και θέτει “βέτο”...
στα προγράμματα ανεργίας. Η νέα υστέρηση των εσόδων φέρνει και ..νέα μέτρα

Με .. φόρα ήρθαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκα αυτή την φορά στην Αθήνα, δείχνοντας τα δόντια τους αφού δεν αρκούνται πλέον στην συλλογή και την καταγραφή στοιχείων, αλλά κάνουν και υποδείξεις..
Και αυτό την ώρα που οι επικεφαλής τους, οι οποίοι συνήθως αναλαμβάνουν τέτοιου είδους ..αποστολές, αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα..

Ενδεικτικά είναι τα όσα συνέβησαν στο υπουργείο Εργασίας, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν μέλη της τρόϊκα με την γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα. Μια συνάντηση την οποία στέλεχος του υπουργείου χαρακτήριζε ως την «χειρότερη -σε κλίμα- που έχει γίνει ανάμεσα σε έλληνες, ευρωπαίους και αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Το κλιμάκιο των πιστωτών της Ελλάδας έθεσε «βέτο» στην αύξηση κατά 700 εκατομμύρια ευρώ του κονδυλιού του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ για τα προγράμματα ανεργίας.
Το συγκεκριμένο κονδύλι από 1,2 δισ. ευρώ αυξήθηκε στα 1,9 δισ. ευρώ, την ώρα που τα έσοδα του ΙΚΑ είναι μειωμένα κατά 6%

Εξέφρασαν ακόμη έντονες επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων να μειώσουν κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες την αδήλωτη εργασία - που σήμερα ανέρχεται στο 26%, - αυξάνοντας, έτσι τα έσοδα, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας. Τα ποσά που προβλέπονται να εισπραχθούν έως το 2015 τόσο από τον περιορισμό της «μαύρης εργασίας» όσο και από την εισφοροδιαφυγή αγγίζουν τα 6 δις. ευρώ, με την τρόϊκα όμως να εκτιμά ότι αυτές οι προβλέψεις είναι υπερβολικές δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνονταν σαφείς και συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα..
Η «πίεση» για λήψη άμεσων μέτρων θα γίνει ασφυκτική μετά και από τις σοβαρές αποκλίσεις που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών.

Κατά τις πληροφορίες, η τρύπα στα κρατικά ταμεία προσεγγίζει τα 2 δις. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2011, παρά την αύξηση κατά 3,5% που κατέγραψαν τα έσοδα τον Απρίλιο.
Το ύψος αυτής της απόκλισης, ενδεχομένως να αυξήσει το έκτακτο πακέτο των μέτρων γι φέτος που η κυβέρνηση το υπολογίζει σε 3 δις. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά μέτρα που θα ληφθούν έως το 2105 θα ξεπεράσουν τα 26 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη του ΔΝΤ και της Ε.Ε. που βρέθηκαν για δεύτερη μέρα χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στάθηκαν ιδιαίτερα στην λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να μην υπάρχει απόκλιση τους επόμενους μήνες από τους στόχους του Μνημονίου.

Πρότειναν μάλιστα από την στιγμή που κανένα από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου δεν έχει πάρει ακόμη την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση να γίνουν εκ των προτέρων αλλαγές στους τομείς στους οποίους αποκλίνουν από τους στόχους.

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι τομείς με τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, όπως οι φοροαπαλλαγές ή τα κοινωνικά επιδόματα και σίγουρα ο δημόσιος τομέας στενός και ευρύτερος, ο τομέας της υγείας, και το ασφαλιστικό σύστημα που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των πρωτογενών δαπανών.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα όταν θα φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλης της Τρόικα. Τα μέτρα αναμένεται να έχουν αποκρυσταλλωθεί και υπογραφεί από την κυβέρνηση μέχρι και τις 18 του μήνα. Ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται και επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου