Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

FT: Φόβοι και συμφέροντα της ΕΚΤ για την Ελλάδα!!!

Στους φόβους και στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την Ελλάδα αναφέρεται η Financial Times.

Οι υπάλληλοι της ΕΚΤ προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε κίνηση για την καθυστέρηση αποπληρωμής θα ήταν μια επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής από τα οικονομικά και δημοσιονομικά σχέδια μεταρρύθμισης της Αθήνας.

Η ΕΚΤ φοβάται ότι μια μαλακή αναδιάρθρωση θα πρέπει να θεωρηθεί ως προάγγελος μιας "σκληρής" αναδιάρθρωσης και φάντασμα για τις αγορές σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Οι υπάλληλοι της ΕΚΤ θέλουν την Ελλάδα να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της. Ο κ. Bini Smaghi, δήλωσε ότι η Αθήνα πρέπει να "πείσει τους πολίτες της να πληρώνουν φόρους και να συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη, όπως όλοι οι άλλοι κάνουν στο δυτικό κόσμο".

Ο Jürgen Stark, εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επέκρινε "κεκτημένα δικαιώματα" στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, οι οποίοι ήταν εχθρικοί ως προς τις προσπάθειες μεταρρύθμισης στην Ελλάδα μια προφανής επίθεση σε επενδυτές οι οποίοι έχουν στοιχηματίσει σε μια ελληνική χρεοκοπία.

Σε μια περαιτέρω ένδειξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για διασπάσεις, προέκυψε την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε αντίθεση με την αποφασιστικότητα της Γερμανίας για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε κάθε μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους.

Το Βερολίνο ασκεί πιέσεις για νομική δέσμευση στη Συνθήκη (Σύμφωνο του Ευρώ) για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ύψους 500 δις. ευρώ που θα συσταθεί το 2013.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι η ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει περίπου 45 δισ ευρώ των ελληνικών ομολόγων τον τελευταίο χρόνο, πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να παράσχουν περαιτέρω δάνεια, εάν η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου