Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Μήλος διακοπές: Το νησί των χρωµάτων

Μήλος διακοπές: Το νησί των χρωµάτων

Η Μήλος των χρωµάτων. Το έδαφός της µοιάζει µε παλέτα δηµιουργού που αναµειγνύει χρώµατα σε ιδανικές αναλογίες και αποχρώσεις. Τα µπλε, πράσινα και τιρκουάζ νερά των παραλιών φλερτάρουν µε το λευκό, το κόκκινο, το µαύρο και το πορτοκαλί των ηφαιστειογενών πετρωµάτων.

Στη νοτιοανατολική άκρη των Κυκλάδων βρίσκεται το νησί, ίδιο γεωλογικό µουσείο, διάσηµο σαν την Αφροδίτη του, µυστηριώδες σαν τα έρηµα ορυχεία του. Το έδαφος της Μήλου είναι ηφαιστειογενές και έχει παίξει σηµαντικό ρόλο στη ζωή του νησιού, µε τις παραλίες να είναι ο καθρέφτης της γεωλογικής ιστορίας του.

Κλέφτικο, Παπάφραγκας, Κάπρος, Σαρακήνικο, Κάτεργο είναι κάποιες από τις πλέον γοητευτικές παραλίες, οι οποίες βρίσκονται ανάµεσα σε λευκά ή σκουρόχρωµα βράχια, σπήλαια, ή µέσα σε γκρεµούς. Οµως υπάρχουν και κάποιες άλλες παραλίες, περισσότερο «γήινες». Αµµουδιές µε καθαρά νερά, συνήθως χωµένες σε µικρούς κόλπους, η µία καλύτερη από την άλλη. Οι Τριάδες, Αµµουδαράκι, Παλιοχώρι, Φυροπόταµος, Φυριπλάκα, Αγ. Κυριακή είναι κάποιες από αυτές.

Υπάρχει όµως και η πρωτεύουσα του νησιού, η Πλάκα. Περπατώντας στα σοκάκια της θα ανακαλύψεις τα µαγαζάκια, τις ταβερνούλες αλλά και τη θέα από το προαύλιο της Παναγίας της Κορφιάτισσας από όπου θα δεις ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέµατα της Μεσογείου. Λίγο πιο κάτω από την Πλάκα βρίσκονται οι µεγαλύτερες κατακόµβες που έχουν ανακαλυφθεί και το χωριό Τρυπητή, το οποίο πήρε το όνοµά του εξαιτίας τους.

Κοντά βρίσκεται και η αρχαία πόλη της Μήλου, το αρχαίο θέατρο που χτίστηκε κατά τη ρωµαϊκή εποχή, αλλά και το σηµείο όπου βρέθηκε το 1820 το άγαλµα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο πλέον φιλοξενείται στο Λούβρο. Χαµηλά στην ακτογραµµή βρίσκεται και ένας ιδιότυπος οικισµός, το Κλήµα. Αποτελείται από τριάντα πέντε κτίσµατα «σύρµατα», τα οποία είναι υπόσκαφα στα µαλακά πετρώµατα της Μήλου και χρησίµευαν (κάποια και σήµερα) για να αποθηκεύουν τις βάρκες τον χειµώνα.
Διαµονή
Στον Αδάµαντα: «Πορτιανή» (τηλ. 22870 22940, www. hotelportiani.gr), «Villa Notos» (τηλ. 22870 28200, www. villanotos. gr), «Santa Maria» (τηλ. 22870 21949, www. santamaria-milos.gr). Στην Πλάκα: «Ο Πύργος του Βουράκη» (τηλ. 22870 21702). Στα Πολλώνια: «Melian Hotel & spa» (τηλ. 22870 41150, www. melian.gr). Στον Προβατά: «Golden Milos Beach» (τηλ. 22870 31307, www. milos-beach.gr).
Φαγητό
Στην Πλάκα: «Η Αρχοντούλα»
(τηλ. 22870 21384). Στα Πολλώνια: «Αρµενάκι» (τηλ. 22870 41061). Στην Τρυπητή: «Εργίνα» (τηλ. 22870 22524).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου