Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Νησιά και ωκεανοί στον Άρη!

Τι κοινό έχουν οι ακτές του Τρινιντάντ με τον Κόκκινο Πλανήτη; Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τέξας, μελετώντας τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από το διαστημόπλοιο Mars Odyssey, ανακάλυψαν νησιά και κανάλια στην επιφάνεια του Άρη, η διαδικασία σχηματισμού των οποίων προσομοιάζει σε αυτή των ακτών του νησιού της Καραϊβικής.

Στις φωτογραφίες φαίνονται κοιλάδες και κανάλια, καθώς και νησιά σε σχήμα σταγόνας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νησιά σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, κάτω από την επιφάνεια ωκεανών.

Με βάση αυτό, ενισχύεται η θεωρία ότι στον Άρη υπήρχαν κάποτε ωκεανοί, οι οποίοι μπορεί να φιλοξενούσαν έμβια όντα!

«Τηρουμένων των αναλογιών, είμαι σε θέση να εισηγηθώ ότι τα νησιά σε σχήμα σταγόνας στον Άρη σχηματίστηκαν υποθαλάσσια, σε έναν βαθύ ωκεανό», δήλωσε σχετικά η γεωλόγος Lorena Moscardelli, η οποία είναι επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας σχετικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε σε επιστημονική επιθεώρηση Γεωλογίας.

Η μελέτη τονίζει ότι υπάρχουν ομοιότητες στο γεωλογικό σχηματισμό των νησιωτικών όγκων του Άρη και των ακτών του Τρινιντάντ, γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη ωκεανού.

Το ενδεχόμενο ύπαρξης ωκεανών στον Άρη απασχολεί την επιστημονική κοινότητα από τη δεκαετία του 1980. Η μελέτη του πανεπιστημίου του Τέξας έχει σκοπό να στηρίξει με επιχειρήματα αυτή την άποψη: «Οι περισσότερες συγκριτικές μελέτες ανάμεσα στη Γη και τον Άρη έχουν βασιστεί σε ηπειρωτικά ή περιβαλλοντικά δεδομένα. Για πρώτη φορά εμείς κάνουμε λόγο για υποθαλάσσιο ανάλογο», καταλήγει η Moscardelli.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου