Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Τι ζητούν οι τραπεζίτες από την κυβέρνηση

Κανένα ενδεχόμενο να προχωρήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα στρατηγικές κινήσεις, μετοχικού ενδιαφέροντος, στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Τι ζητούν οι τραπεζίτες από την κυβέρνηση

Στο σύνολό τους, οι τραπεζίτες που ερωτώνται σχετικά, αποκλείουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, επιμένοντας ότι έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο της Τράπεζας της Ελλάδας για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, το μόνο που θα απασχολεί τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου.

«Οτιδήποτε άλλο γράφεται και λέγεται, απλώς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» είναι η μόνιμη απάντηση που δίνεται, σχετικά με το θέμα. Στο μεταξύ, οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο παρασκήνιο δίνεται μια μάχη πίεσης από την πλευρά των τραπεζών προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει σε μιας μορφής διευκόλυνση προς τους ιδιώτες – μετόχους τους, προκειμένου να δώσουν το παρόν στη διαδικασία των αυξήσεων.

Υπό μια έννοια, αυτό το οποίο ζητούν οι τραπεζίτες είναι ένα είδος μπόνους προς τους μετόχους, για να δελεασθούν και να δηλώσουν παρόντες. Τι είδους μπόνους θα μπορούσε να είναι αυτό, δεν διευκρινίζεται. Άλλωστε, οι τραπεζίτες, όταν ανοίγει η σχετική συζήτηση, αποφεύγουν ακόμα και τη λέξη «μπόνους» προτιμώντας να μιλούν για «κίνητρα».

Η ουσία, ωστόσο, είναι ίδια. Εκτίμηση τους αποτελεί ότι αλλιώς, το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης με επιτυχία είναι από περιορισμένο έως ανύπαρκτο, από τη στιγμή μάλιστα που όλοι μαζί οι οργανισμού θα βγουν στην αγορά για να ζητήσουν …ρευστότητα.

Με τις γνωστές συνθήκες που επικρατούν «έξω» αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο. Οπότε, το πιο πιθανό είναι ότι οδηγούμαστε – σε αυτή την περίπτωση – στην πλήρη κρατικοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου