Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικες διακοπές: Οι καλύτεροι προορισμοί!!!

Λένε ότι σημασία έχει το ταξίδι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, ο προορισμός γοήτευσε τους ταξιδιώτες περισσότερο απ’ ό,τι περίμεναν, γι’ αυτό και μοιράζονται μαζί μας τις εντυπώσεις τους από τους τόπους που αγάπησαν.
Ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου συνειδητοποίησε ότι στην Πράγα οι επαγγελματίες μάγειροι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπη. Ο Στέλιος Μάινας ανακάλυψε στη Σόφια την ενδιαφέρουσα ροκ και τζαζ σκηνή της πόλης, αλλά και τις εκλεκτικές της συγγένειες με την Ελλάδα. Αντίθετα, αυτό που ο Γιάννης Ζουγανέλης «ζήλεψε» στη Βαρκελώνη είναι η καθημερινότητα των κατοίκων της, πολύ ανώτερη από αυτήν των Αθηναίων.
Τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη τον συνεπήραν τα χρώματα, τα αρώματα, οι γεύσεις, αλλά και η ιστορία της Κούβας, που νομίζεις ότι σε παίρνει από το χέρι καθώς περιδιαβαίνεις στους δρόμους της. Η χιονοδρόμος Ναταλία Παπαïωάννου λατρεύει το Kitzbuhel για τις πίστες του σκι αλλά και για τη διασκέδαση. Kαι ο αρχηγός βόλεϊ του Ολυμπιακού Ανδρέας Ανδρεάδης γνώρισε ένα Ζάγκρεμπ που δεν το φανταζόταν. ... Ολοι τους μας δίνουν κάποιους ακόμη λόγους για να επισκεφτούμε τους συγκεκριμένους προορισμούς.

Κούβα
Ρούμι και επανάσταση
Ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης (τρι)γυρίζει στους δρόμους και την ιστορία της χωρας του Τσε Γκεβάρα
Η Κούβα μάς υποδέχεται πάντα με τη μεγαλοπρέπεια του παλιού καλού καιρού: την υπέροχη προκυμαία Μαλεσόν, τα θαυμάσια μπαρόκ κτίρια του 18ου αιώνα, αλλά και τη νεοκλασική επιβολή του 19ου αιώνα, το αξεπέραστο μπαρ-στέκι του Χέμινγουεϊ, το περίφημο «La Bodeguita del Medio», όπου σερβίρεται το παγκοσμίως καλύτερο ντάκιρι.
Είναι η χώρα όπου οι εκπληκτικές γεύσεις συνταιριάζονται με την αισθητική του τόπου: στο «El Abanico» μπορείς να απολαύσεις γλώσσα με καρύδια και ριζότο και στο «Anacoana» λαβράκι με σαφράν. Επίσης παντού μπορείς να δοκιμάσεις το καλύτερο ρούμι στον κόσμο, καθώς εκατομμύρια δρύινα βαρέλια σε περιμένουν όπου βρεθείς.
Είναι ο τόπος με τις ανεξίτηλες μνήμες του: από το αποικιακό Τρινιδάδ και τη συνοικία με τα πρώτα αρχοντικά της αποικιοκρατίας, το Χαρδίνες δελ Ρέι με τα υπέροχα αμμώδη κοραλλένια νησιά, το εντυπωσιακό οικοσύστημα πουλιών στο δάσος Oριέντε, την περιτριγυρισμένη από λόφους κοιλάδα Oλγκίν, τη γλυκιά, κιτρινοπράσινη θάλασσα με τα χωράφια ζαχαροκάλαμου.
Η Κούβα όμως είναι κυρίως η ιστορία και η λογοτεχνία της: παντού σε συνοδεύει ο Χοσέ Μαρτίν, ο ποιητής της επανάστασης, η πιο σεβάσμια μορφή της ιστορίας της. Στη Σιέρα Μαέστρα θα δεις τον μυθικό χώρο με το αρχηγείο του Κάστρο. Στο Σαντιάγο δε Κούμπα, την πόλη με τους πολύχρωμους δρόμους, απ’ όπου ξεκίνησε την επανάσταση ο Κάστρο, θα γνωρίσεις μια ζωντανή εμπειρία. Και στη Σάντα Κλάρα, στην τεράστια πλατεία Πλάσα δε λα Ρεβολουσιόν, θα επισκεφτείς το εντυπωσιακό μουσείο του Τσε, με εκθέματα και ενθυμήματα από την παιδική του ηλικία στην Αργεντινή μέχρι τον θάνατό του στη Βολιβία το 1967.
Tips

Τα 5 καλύτερα εστιατόρια

•«La Terazza de Cojimar»: Το εστιατόριο που προτιμούσε ο συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Δοκιμάστε αρός κον μπακαλάο, ένα πιάτο με ρύζι και παστό μπακαλιάρο (τηλ. 537338702).
•«Las Ruinas»: Παλαιό εργοστάσιο ζάχαρης που μετατράπηκε σε εστιατόριο, στο πιο όμορφο πάρκο της Αβάνας (τηλ. 578286, 578523).
•«Palacio de Vale»: Μεγαλοπρεπές περιβάλλον και θαυμάσια θαλασσινά (τηλ. 53432553021, 553025).
•«Las Americas»: Στο ιστορικό κτίριο της έπαυλης Ντιπόν, στην παλαιά βιβλιοθήκη. Διακόσμηση εποχής και εντυπωσιακή θέα (τηλ. 5345667388).
Τα 5 καλύτερα ξενοδοχεία
•«Νational»: Από τα πιο παλαιά ξενοδοχεία της Αβάνας. Εδώ έμειναν διασημότητες όπως ο Oυίνστον Τσώρτσιλ και ο Φρανκ Σινάτρα (www.hotelnacionaldecuba.com).
•«Santa Isabel»: Στο πρώην παλάτι του κόμη Σαντονέβια. Ενα από τα γνωστότερα ξενοδοχεία, σε απόσταση αναπνοής από όλα τα αξιοθέατα (www.hotelsantaisabelcuba.com).
•«Melia Santiago de Cuba»: Πολυτέλεια και εξαιρετική θέα, ιδιαίτερα από το μπαρ «Rico Real». Μακριά από τη φασαρία του κέντρου (τηλ. +08082341953).
•«Breezes Bella Costa», Varadero. Ενα μεγάλο και μοντέρνο ξενοδοχείο παραλίας, με κατάλληλα διαμορφωμένους κήπους και πισίνες. Τα εστιατόριά του είναι πολύ καλά και η εξυπηρέτηση υποδειγματική (τηλ. +5345667210).
•«Moka Ecolodge»: Ξενοδοχείο οικολογικών ανησυχιών, μέσα σε προστατευόμενο δρυμό. Για να φτάσετε, θα περάσετε μονοπάτια με πυκνή βλάστηση. Παρέχει όλες τις ανέσεις και ένα εξαιρετικό εστιατόριο με κρεολική κουζίνα (τηλ. +53282778600).
Τα 5 travel must
•Μια βόλτα στην Παλιά Αβάνα ή Αμπάνα Βιέχα. Χτίστηκε από τους Ισπανούς τον 16ο-17ο αιώνα και έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
•Να επισκεφθείτε ένα εργοστάσιο πούρων. Ακόμα και αν δεν καπνίζετε, θα γοητευτείτε από την ατμόσφαιρα.
•Να γνωρίσετε την αυθεντική κουβανέζικη μουσική. Μην αρκεστείτε στην «τουριστική» μουσική των ξενοδοχείων, βρείτε μια «Κάσα δε λα τρόβα». Υπάρχει σε κάθε πόλη και είναι το ντόπιο στέκι των μουσικών.
•Να περπατήσετε στα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια του Τρινιδάδ, με τα σπίτια σε ισπανικό στυλ με κόκκινα κεραμίδια.
•Να επισκεφθείτε την πόλη Σάντα Κλάρα, στην καρδιά της Κούβας, γνωστή από τη νικηφόρο μάχη με επικεφαλής τον Τσε Γκεβάρα. Εκεί βρίσκεται και το επιβλητικό άγαλμά του, μπροστά από το Μουσείο της Επανάστασης. «Ηasta la Victoria Siempre»!
O ανανάς προέρχεται από τη Ν. Αμερική, αλλά έκανε «επίσημη πρώτη» στη Χαβάη τον 19ο αιώνα.

Σόφια
Χιονισμένα Βαλκάνια
Ο Στέλιος Μάϊνας μεταφέρει εικόνες απο περιπάτους στους δρόμους της βουλγαρικηής πρωτεύουσας.

Την πρώτη φορά που αντίκρυσα τη Σόφια συνειδητοποίησα τη συγγένειά της με τη χώρα μας και πως αποτελεί περισσότερο κομμάτι των Βαλκανίων παρά του ευρωπαϊκού κορμού.
Πρόκειται για μια πόλη πράσινη που θυμίζει Θεσσαλονίκη – χωρίς όμως θάλασσα –, μ’ ένα υπέροχο βουνό, τη Βίτοσα, με μεγάλες λεωφόρους, με το τραμ, τα τρόλεϊ και τα πάρκα της που είναι περισσότερα και από τις πλατείες της.
Θα έλεγα πως η Σόφια είναι πόλη που χαίρεσαι να την περπατάς, αφού έχει εντυπωσιακά καθαρούς δρόμους χωρίς γόπες και κουτάκια αναψυκτικών όπως στην Αθήνα. Στο κέντρο της βρίσκεται μια κομβική πλατεία με δρόμους που ξεκινούν ακτινωτά από αυτή, γεγονός που κάνει τον προσανατολισμό του επισκέπτη και την εξερεύνηση της πόλης πολύ απλή υπόθεση.
Αν βρεθεί κάποιος στη Σόφια, συστήνω ανεπιφύλακτα μια βόλτα στα υπαίθρια παλιατζίδικα της Πλατείας Αλεξάντρ Νιέφσκι, όπου μπορεί κανείς να παζαρέψει αυθεντικά κομμάτια προηγούμενων εποχών, και στις γειτονιές όπου συνυπάρχουν κτίρια με εμφανή τη σοβιετική αλλά και την ευρωπαϊκή επίδραση.
Φυσικά παντού βρίσκεις διάσπαρτα μπαράκια, τζαζ κλαμπάκια (υπάρχει αξιόλογη βουλγαρική τζαζ και ροκ σκηνή), ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, από ινδικά και βιετναμέζικα μέχρι στέικ χάους με βουβαλίσιες μπριζόλες αμερικανικών διαστάσεων και πατσατζίδικα ή μπουγατσοπωλεία Θεσσαλονίκης – ελληνικά στοιχεία δηλαδή υπάρχουν παντού στην πόλη. Από τους χυμούς και τα γιαούρτια στα ψυγεία μέχρι τους τηλεφωνικούς κερματοδέκτες και τα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών στις γωνίες των πιο κεντρικών δρόμων.
Tips

Τα 5 καλύτερα εστιατόρια
•«Restaurant Kushtatas Chasovnika»: «Το σπίτι με το ρολόι» στεγάζεται στο ισόγειο ενός κτιρίου του 19ου αιώνα κι εδώ δειπνούν οι εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας (τηλ. +3592875656).
•«Chervemeto»: Φολκλόρ εστιατόριο με live show κάθε βράδυ (τηλ. +359-9630308).
•«Gozbite»: Ρουστικ διακόσμηση και δημιουργική κουζίνα από τη Βουλγαρία και τη Μεσόγειο (τηλ. +35928652847).
•«Μanastirska Magernitza»: Παραδοσιακή βουλγαρική κουζίνα. Συνταγές από 161 μοναστήρια της χώρας (τηλ. +35929803883).
•«Awadh»: Ινδική κουζίνα. Από τα πιο ωραία εστιατόρια της πόλης (τηλ. +35929433001).
Τα 5 καλύτερα ξενοδοχεία
•«Sheraton Sofia Hotel Balkan»: Το πιο διάσημο και πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης (www.starwoodhotels.com).
•«Radisson Grand Hotel»: Κοντά σε όλα τα αξιοθέατα, με bar-restaurant, fitness center και μια ιρλανδική pub που σερβίρει κάθε Κυριακή εξαιρετικό brunch (www.radissonblu.com/hotel-sofia).
•«Grand Hotel Sofia»: Πολυτελές, στην καρδιά της πόλης, με πολλές παροχές (www.grandhotelsofia.bg).
•«Κempinski - Zografski Hotel»: Πλήρως ανακαινισμένο. Δεν είναι στην καλύτερη περιοχή, αλλά έχει μεγάλο πάρκινγκ και εξαιρετικό προσωπικό (www.kempinski.com/en/sofia/Pages/Welcome.aspx).
•«Holiday Inn»: Πολυτελές, με πισίνα και εξωτερικό τζακούζι (www.hisofiahotel.com).
Τα 5 travel must
•Επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό Αλεξάνδρου Νιέφσκι, μια επιβλητική εκκλησία νεο-βυζαντινού ρυθμού. Βρίσκεται σε μια ανοιχτή πλακόστρωτη πλατεία, όπου κάθε μέρα στήνεται ένα πολύχρωμο υπαίθριο παζάρι.
•Κάντε μια βόλτα στον Δημοτικό Κήπο με τα σιντριβάνια και τα μεγάλα δέντρα. Aπέναντι από το Εθνογραφικό Μουσείο με πολύ συμπαθητικά καφέ-μπαρ
•Επισκεφθείτε το Εθνικό Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο που συστεγάζεται με την Εθνική Πινακοθήκη στο πρώην βασιλικό ανάκτορο. Θα βρείτε μια συναρπαστική συλλογή από εκθέματα βουλγαρικής τέχνης και χειροτεχνίας των τελευταίων 300 ετών.
•Ψωνίστε στο Central Hali Shopping Centre, μια στεγασμένη αγορά που χτίστηκε το 1911. Είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Αν σας αρέσουν τα υπαίθρια παζάρια, προτιμήστε τη «Γυναικεία Αγορά» και την «Αγορά του Ρωμαϊκού Τείχους».
•Πάρτε το τρένο για μια βόλτα στο ιστορικό χωριό Κοπρίβστιτσα, μέσα από εξαιρετικής ομορφιάς ορεινά τοπία. Το χωριό είναι ένα ανοιχτό μουσείο και ίσως το καλύτερο μέρος για να γνωρίσετε την αυθεντική αγροτική ζωή του τόπου.
Σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Αστάποβο της Ρωσίας πέθανε από πνευμονία το 1910 ο μεγάλος ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι.

Βαρκελώνη
Φλαμέγκο, παέγια και Γκαουντί
Ο Γιάννης Ζουγανέλης διαπιστώνει τους λόγους που κάνουν την ισπανική πόλη αγαπημένο προορισμό.

Στη Βαρκελώνη έχω πάει συνολικά τρεις φορές, μία εκ των οποίων πριν από τους Oλυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Την τελευταία φορά που την επισκέφτηκα – πριν από 3 χρόνια – αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν o σεβασμός στον πολίτη. Τον διέκρινες στον τρόπο συμπεριφοράς στα ξενοδοχεία, στα καφέ, στα φεστιβάλ τους.
Oι άνθρωποι ήταν ευγενικοί. Δεν ήταν αρπακτικά όπως συμβαίνει εδώ. Εκεί υπάρχει υψηλή ποιότητα σε πολύ χαμηλές τιμές. Oχι όπως στην Ελλάδα που, για να φας κάπου καλά, θα πρέπει να δώσεις μια περιουσία.
Oταν κάποιος βρεθεί στη Βαρκελώνη, με την οικογένειά του ή με αγαπημένα του πρόσωπα, θα πρέπει οπωσδήποτε να ακούσει τις παραδοσιακές μουσικές τους και να παρακολουθήσει από κοντά φλαμέγκο, μια μοναδική εμπειρία. Να περπατήσει μέσα στην πόλη, να νιώσει τον ρυθμό της και να βιώσει τον σεβασμό στον οποίο αναφέρθηκα. Θα πρέπει επίσης να γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους και να δει τι σημαίνει να μεγαλώνεις παιδί στη Βαρκελώνη.
Oι δημόσιοι παιδότοποι όπου τα παιδιά μπορούν να κολυμπήσουν, να δουν από κοντά ζώα, να φυτέψουν με τους γονείς τους δέντρα, είναι πράγματα που δύσκολα τα συναντάς αλλού. Να επισκεφτεί επίσης τα μουσεία τους και να δει έργα σημαντικών καλλιτεχνών. Να συγκρίνει την ανάπτυξη της πόλης πριν και μετά τους Αγώνες και να καταλάβει τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη χώρα μας.
Στην Ελλάδα δυστυχώς είχαμε πάντα ψευτοκουλτουριάρηδες που δημιουργούσαν ελίτ και ανθρώπους που στο όνομα της ανάπτυξης κατέστρεφαν το φυσικό περιβάλλον. Στη Βαρκελώνη δεν συμβαίνει αυτό!
Tips

Τα 5 καλύτερα εστιατόρια

•«Αgut d’ Avignon»: Στο κέντρο της γοτθικής συνοικίας, στο βάθος μιας αλέας, ένα εστιατόριο που αγαπούν οι καλλιτέχνες και οι πολιτικοί, ακόμα και ο ίδιος ο βασιλιάς της Ισπανίας (τηλ. +933026034).
•«Αmaya»: Το πιο δημοφιλές εστιατόριο με κουζίνα των Βάσκων, διάσημο για τα ψαρικά και τη μεγάλη ποικιλία τοπικών κρασιών (τηλ. +933021037).
•«Can Culleretes»: Λειτουργεί από το 1786 και το έχουν επισκεφθεί εκατοντάδες διασημότητες. Σπεσιαλιτέ του η πέρδικα (τηλ. +933173022, +933176485).
•«La Gardunya»: Στην αγορά Μποκερία. Για θαλασσινά ολόφρεσκα σε προκλητικά χαμηλές τιμές (τηλ. +933024323).
•«Ηοfmann»: Δημιουργική ισπανική κουζίνα από τον πιο ταλαντούχο σεφ της Ισπανίας. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η σχολή του, ενώ παραδίδονται μαθήματα και στους επισκέπτες (τηλ. +932187165).
Τα 5 καλύτερα ξενοδοχεία
•«Αrts Barcelona»: Moδάτο ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα (www. hotelartsbarcelona.com).
•«Ritz»: Αποπνέει τη γοητεία της παλαιάς Ευρώπης. Ξεχωρίζει για το απίστευτα εξυπηρετικό προσωπικό του και την άριστη κουζίνα του (www.ritzcarlton.com).
•«Rivoli Rambla»: Μοντέρνα όψη, εσωτερικοί χώροι με αντίκες και έπιπλα αρ ντεκό. Φοβερή θέα από την ταράτσα (www.hotelrivoliramblas.com). •«Rey Juan Carlos I Contad International»: Πολυτελές, σε ιδιωτικό κήπο, με πανοραμική θέα στην πόλη (www.hrjuancarlos.com).
•«Gaudi»: Μοντέρνο ξενοδοχείο, απέναντι από το Παλάου Γκουέλ, ένα από τα αριστουργήματα του Γκαουντί (www. hotelgaudibarcelona.com).
Τα 5 travel must
•Να δείτε από κοντά τις απίστευτες δημιουργίες του Γκαουντί, που έχουν δώσει το στίγμα τους στην πόλη. Προτιμήστε τη Σαγράδα Φαμίλια, το Πάρκο Γκουέλ και την Κάζα Μιλά.
•Να επισκεφθείτε το Μουσείο Πικάσο και το Ιδρυμα Χοάν Μιρό.
•Να δείτε το Ισπανικό Χωριό (Πόμπλε Εσπανιόλ) για να γνωρίσετε όλη την αρχιτεκτονική της Ισπανίας σε λίγες ώρες.
•Να περπατήσετε στη Λα Ράμπλα, τον πιο γνωστό πεζόδρομο της Ισπανίας.
•Να δοκιμάσετε την υπέροχη καταλανική κουζίνα, που ενώνει γεύσεις βουνίσιες, πεδινές και θαλασσινές σε αξεπέραστους γευστικούς συνδυασμούς.
Η Λισαβώνα, η Αθήνα, η Δαμασκός, τα Σούσα και το Βαρανάσι είναι ανάμεσα στις πιο παλιές πόλεις του κόσμου που κατοικούνται ακόμη.

ΠΡΑΓΑ
Του έρωτα και του παραμυθιού
Ο Λευτέρης Λαζάρου εξηγεί γιατί αποκαλούν «μικρό Παρίσι» την πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Με την Πράγα γνωρίστηκα πριν από περίπου 12 χρόνια. Από τότε την έχω επισκεφθεί άλλες τρεις φορές. Με γοήτευσε η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, αξιοθέατα όπως η Γέφυρα του Καρόλου – όπου πέρασα αξέχαστα μεσημέρια ακούγοντας μια μπάντα του δρόμου – αλλά και ο ανοιχτός τρόπος σκέψης των ανθρώπων.
Ανταλλάζαμε εύκολα απόψεις ακόμα και για το επάγγελμά μου, κάτι ασυνήθιστο στην Κεντρική Ευρώπη, που μας θεωρούν λίγο «παρακατιανούς». O επισκέπτης πάντως μπορεί να δει την ημέρα εξαιρετικά μουσεία και το βράδυ να ακούσει καταπληκτική τζαζ. Αν το επιτρέπει ο καιρός, το περπάτημα ή το μετρό είναι τα καλύτερα μέσα για να ανακαλύψεις ενδιαφέρουσες γειτονιές και ανθρώπους στην πόλη.
Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχει η κουζίνα: μαγειρεύουν κυνήγι, αλλά χρησιμοποιούν και ωραίες σάλτσες ή φρούτα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφεύγει κανείς την επιπολαιότητα στις συναλλαγές του και να ξεκαθαρίζει τις συμφωνίες του στα ταξί ή με ανθρώπους της αγοράς. Ευδοκιμεί το παρεμπόριο και η πόλη μπορεί να χαρακτηριστεί μια μεγάλη «οδός Ερμού». Κατά τα άλλα η Πράγα είναι ακίνδυνη, ακόμα και στις 2.30 τη νύχτα.
Τη λένε επίσης και «μικρό Παρίσι» γιατί είναι ερωτική – θα ήταν ωραίο να την επισκεφτεί κανείς με τον/τη σύντροφό του. Είναι «κατανοητή» από τους Ελληνες, δεν υπάρχουν όμως ομοιότητες με τη δική μας πρωτεύουσα. Καμία μεγάλη πόλη της Κεντρικής Ευρώπης δεν είναι τόσο άσχημη και βρώμικη όσο η Αθήνα. Εχει πολιτιστικές κληρονομιές, κοντεύουμε όμως να τις ξεχάσουμε, αφού δεν τις επισκεπτόμαστε καν.
Tips

Τα 5 καλύτερα εστιατόρια

•«Βellevue»: Ενα από τα καλύτερα εστιατόρια με nouvelle cuisine. Με φοβερή θέα στο ποτάμι, στη Γέφυρα του Καρόλου και στο κάστρο (τηλ. +420222220453).
•«Pravda»: Απέναντι από τη συναγωγή Staronova, είναι ένα από τα κοσμοπολίτικα εστιατόρια της πόλης (τηλ. +420222326203).
•«V Zatisi»: Ενα από τα καλύτερα εστιατόρια της Τσεχίας, με μοντέρνες παραλλαγές παραδοσιακών πιάτων (τηλ. +420222221155).
•«La Perle du Prague»: Στον 7ο όροφο του εντυπωσιακού «Tancici Dum», διαθέτει βεράντα με θέα στο ποτάμι και το κάστρο (τηλ. +420221984160).
•«Βοdeguita del Medio»: Η τσεχική εκδοχή του φημισμένου μπαρ και εστιατορίου της Αβάνας. Αέρας από Χέμινγουεϊ, πούρα, μοχίτος και εξαιρετικό ψάρι (τηλ.+420224813922).
Τα 5 καλύτερα ξενοδοχεία
•«Ηοtel Aria»: Πολυτέλεια πέντε αστέρων με μουσική αύρα – κάθε όροφος είναι αφιερωμένος σε ένα μουσικό είδος, από τζαζ μέχρι όπερα (www.ariahotel.net).
•«Four Seasons Hotel Prague»: Πολυτελές ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας. Διαθέτει από τα πλέον άνετα δωμάτια με θέα στο ποτάμι (www. fourseasons.com/prague). •«Ηοtel Casa Marcello»: Μια παλαιά έπαυλη αριστοκρατών, με ατμόσφαιρα εποχής, αντίκες και άψογο σέρβις (www.casa-marcello.cz).
•«Palace Hotel»: Στην πλατεία Wenceslas, με εξωτερικό διάκοσμο αρ νουβό και πολυτελή διακόσμηση στο εσωτερικό (www.palacehotel.cz).
•«Hotel Praha»: Εξω από την πόλη, σε έναν λόφο, μέσα σε έναν ιδιωτικό κήπο, αυτό το ξενοδοχείο κάποτε φιλοξενούσε την ελίτ του Κομμουνιστικού Κόμματος (www.prague-hotelpraha.com).
Τα 5 travel must
•Να περπατήσετε στη Γέφυρα του Καρόλου, ανάμεσα στους μουσικούς, τους πλανόδιους ζωγράφους και τα ζευγαράκια που ορκίζονται αιώνια πίστη ακουμπώντας τα χέρια τους στα αγάλματα.
•Να περιπλανηθείτε στο κέντρο της πόλης, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, μέχρι το παλαιό δημαρχείο με το ζωδιακό ρολόι.
•Να επισκεφθείτε το παλαιό βασιλικό παλάτι στον λόφο πάνω από το ποτάμι και να δείτε την πόλη από ψηλά.
•Φυσικά και να δείτε «Μαύρο Θέατρο»! Δεν το βαριέσαι ποτέ και είναι και σήμα-κατατεθέν της πόλης.
•Να δοκιμάσετε τσεχικές μπίρες σε ένα από τα δεκάδες τζαζ κλαμπ της Πράγας.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος, μετά τον Βόλγα, ποταμός στην Ευρώπη είναι ο Δούναβης με μήκος 2.850 χιλιόμετρα.

Ζάγκρεμπ
Τρεις πόλεις σε μία διεθνής βολεϊμπολίστας Ανδρέας Ανδρεάδης ανακαλύπτει τη γοητεία της κροατικής πρωτεύουσας.

Η πρώτη μου εντύπωση για την πόλη του Ζάγκρεμπ ήταν η έκπληξη από το πόσο όμορφα συνυπάρχουν τα τρία τμήματά της: η Πάνω Πόλη, τα δύο παλαιότερα περίχωρα (Κάπτολ και Γκόρντι Γκραντ) με τα γραφικά μεσαιωνικά κτίρια και η Κάτω Πόλη (Γκραντ Ντόνις) με τις σύγχρονες συνοικίες.
Κάνοντας μια βόλτα στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης, έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται στη Βιέννη ή στην Πράγα και όχι σε μια βαλκανική χώρα. Nα καθήσετε οπωσδήποτε στις καφετέριες, τα παραδοσιακά εστιατόρια και τα μπαράκια και να δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές, όπως χήνα με μλίντσι (είδος ζυμαρικού), σαλάμι Kουλέν και στρούκλι με κρέμα και τυρί.
Επίσης μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε χαμηλές τιμές από την αγορά Dolac και να κάνετε πικνίκ σε κάποιο από τα καταπράσινα και μεγάλα πάρκα στην καρδιά της πόλης, κάτι που δυστυχώς δεν έχουμε στη χώρα μας.
Oι Βοτανικοί Κήποι και τα πάρκα Ribnjak (Pond) και Maksimir με το γρασίδι, τα ψηλά δέντρα, τις τεχνητές λίμνες και τον ζωολογικό κήπο προσφέρονται για χαλαρούς περίπατους και αθλητικές δραστηριότητες. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε να κάνετε τον γύρο της πόλης πετώντας με αερόστατο και πίνοντας κρασί, ώστε να θαυμάσετε τις ομορφιές του Ζάγκρεμπ από ψηλά.
Tips

Τα 5 καλύτερα εστιατόρια

•«Vinodol»: Παραδοσιακό εστιατόριο, σήμα κατατεθέν της πόλης από τις ημέρες του καθεστώτος Τίτο (τηλ. +385014811427).
•«Didov San» («Το Oνειρο του Παππού»). Θα δοκιμάσετε σπεσιαλιτέ της Δαλματίας (τηλ. +385016536577).
•«Zinfandel’s Restaurant»: Στο ξενοδοχείο «Esplanade», μια γευστική εμπειρία υψηλού επιπέδου (τηλ. +385014566666).
•«Dubravkin Put»: Για ψάρι και θαλασσινά σε ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον (τηλ. +385014834975).
•«Ivica I Marica»: Δημοφιλές κυρίως στη νεολαία, με καλές τιμές και φιλική ατμόσφαιρα (τηλ. +385014828842).
Τα 5 καλύτερα ξενοδοχεία
•«Hotel Antunovic»: Πολυτέλεια και άνεση σε ένα ξενοδοχείο που προτιμούσαν οι Oρσον Oυέλς, Λούις Αρμστρονγκ, Ελα Φιτζέραλντ και Ζοζεφίν Μπέικερ (www.hotelantunovic.com).
•«Regent Esplanade»: Ενα όμορφο και κομψό ξενοδοχείο που αποπνέει τη γοητεία άλλων εποχών. Εξαιρετικό σέρβις (www.regenthotels.com).
•«Sheraton Hotel Zagreb»: Πολυτελές ξενοδοχείο σε κεντρική θέση στην καρδιά της πόλης. Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία, στα καταστήματα και τα αξιοθέατα (www.starwoodhotels.com).
•«Best Western Hotel Astoria»: Σε μια ήσυχη περιοχή στο κέντρο του Ζάγκρεμπ. Παλαιά έπιπλα και νέες τεχνολογίες σε έναν συνδυασμό που δεν ενοχλεί (http:// book.bestwestern.com).
•«Arcotel Allegra Hotel Zagreb»: Στο προσφάτως χτισμένο κέντρο «Branimir». Ενυδρείο με ψάρια θαλάσσης στο λόμπι του ξενοδοχείου, μοντέρνα ατμόσφαιρα στο μπαρ και το εστιατόριο (www.arcotelhotels.com).
5 travel must
•Περπατήστε στα λιθόστρωτα στενά της Πάνω Πόλης και στον πεζόδρομο της Τκαλτσίτσεβα, με μπουτίκ, καφενεία και εργαστήρια καλλιτεχνών.
•Επισκεφθείτε την υπαίθρια αγορά με αντίκες στην Πλατεία των Βρετανών, για να βρείτε αντικείμενα από την εποχή του Τίτο, τα οποία είναι ακόμα δημοφιλή.
•Κάντε μια βόλτα στο πάρκο Medvenica. Μια όαση πρασίνου, με μονοπάτια και άγρια ζαρκάδια.
•Επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο της Κροατίας, μια συλλογή με πάνω από 140.000 αντικείμενα της πολιτιστικής και εθνικής κληρονομιάς της χώρας από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.
•Αν είστε λάτρης των παλιών ταινιών, το Ζάγκρεμπ είναι η πόλη σας. Δεκάδες αίθουσες κινηματογράφου, που παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960, βρίσκονται παντού στην πόλη και παίζουν παλιές ταινίες.
>Λόγω των θαλασσίων ρευμάτων και της ροής των ανέμων, τα νερά της Αδριατικής είναι πιο ζεστά στα παράλια της Κροατίας από της Ιταλίας.

Kitzbuhel
Σκι και απρέ σκι
αθλήτρια της εθνικής ομάδας χιονοδρομίας Ναταλία Παπαϊωάννου περνάει καλά στις Αυστριακές ΄Αλπεις.

Η αγωνιστική πίστα Hahnenkamm, αλλά και οι πίστες 165 χιλιομέτρων για όλα τα επίπεδα και για όλων των ειδών τις προπονήσεις στο σκι και το σνόουμπορντ είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους κάθε φορά επιστρέφω στο Kitzbuhel με μεγάλη χαρά, όποτε οι υποχρεώσεις μου το επιτρέπουν.
Το διάσημο αυτό μέρος στην καρδιά των Αλπεων μου αρέσει, γιατί είναι άψογα οργανωμένο για κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα. Ετσι, ό,τι και να κάνεις γίνεται εύκολα και με ασφάλεια. Στο Kitzbuhel έχουμε περάσει πολύ όμορφα κάνοντας επίσης ιππασία ή παίζοντας στην πισίνα και τις νεροτσουλήθρες του «Aquarena».
Αυτά, σε συνδυασμό με βόλτες στους πεζόδρομους, στο κουκλίστικο κέντρο της πόλης με τα καφέ και τα μαγαζιά, με χαλαρώνουν και μου φτιάχνουν τη διάθεση κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί. Μ’ αρέσει επίσης το γεγονός ότι υπάρχει «après ski» ζωή σε μπαράκια και εστιατόρια, με χορό, κέφι και έντονη διασκέδαση. Oλα αυτά με βοηθούν να αντέχω την απαιτητική προπόνηση στο βουνό.
Tips

Τα 5 καλύτερα εστιατόρια

•«Schwedenkapelle»: Στεγάζεται στο ομώνυμο ξενοδοχείο και έχει τοπική κουζίνα (τηλ. +43535665870).
•«Rosengarten»: Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου έχει γαλλική - μεσογειακή κουζίνα και κάβα με πάνω από 700 ετικέτες (τηλ. +43535674201).
•«Heimatliebe»: Οι λάτρεις της αυστριακής κουζίνας θα δοκιμάσουν τιρολέζικα ραβιόλια και σολομό με κουνουπίδι. Ξενοδοχείο «Grand Spa Resort A - Rosa», (τηλ. +43535665660).
•«Hinterstadt 24»: Διαθέτει καζίνο, μπαρ και καταπληκτικό κελάρι, χτισμένο τον 15ο αιώνα. Δοκιμάστε κρεμ μπριλέ με κολοκύθα και σοκολατένια κανελόνια (τηλ. +43535662300).
•«Petit Tirolia»: Γαλλική κουζίνα με μεσογειακή επιρροή. Δοκιμάστε τερίνα από φουαγκρά. «Grand Tirolia Golf & Ski Resort», (τηλ. +43 5356 666150).
Τα 5 καλύτερα ξενοδοχεία
•«Kitzhof»: Πολύ κοντά σε στάση λεωφορείου που οδηγεί στη βάση των χιονοδρομικών κέντρων, τετράστερο, με ρουστίκ ατμόσφαιρα και τιρολέζικη κουζίνα (www.hotel-kitzhof.com).
•«Maria Theresia»: 400 μέτρα από τους αναβατήρες και 350 από το κολυμβητήριο «Aquarena». Με αυθεντική τιρολέζικη ατμόσφαιρα (www.hotel-maria-theresia.at).
•«Schloss Lebenberg»: Με υπέροχη θέα στις Αλπεις και πανοραμική εσωτερική πισίνα (www.austria-trend.at/hotel-schloss-lebenberg/en).
•«Sporthotel Reich»: Μικρό, κομψό ξενοδοχείο με πολυτελές τιρολέζικο εστιατόριο. Στην είσοδο, ένα υπαίθριο μπαρ υποδέχεται τους σκιέρ όταν επιστρέφουν από τις πίστες (www.sporthotelreisch.at).
•«Schweizerhof - Sport & Beauty Hotel»: Σχεδόν επάνω στις πίστες του σκι με πολύ οργανωμένο spa (www.hotel-schweizerhof.at).
Τα 5 travel must
•Το Kitzbuhel είναι ο παράδεισος των σκιέρ και ένα από τα πιο διάσημα σκι ριζόρτ της Ευρώπης. Γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να (δοκιμάσετε να) κάνετε σκι. Υπάρχουν πίστες 165 χιλιομέτρων για όλα τα επίπεδα και οργανωμένες σχολές. Μπορείτε να νοικιάσετε τον εξοπλισμό.
•Βόλτα με έλκηθρο ή νυχτερινό σκι στην περιοχή Gaisberg.
•Επίσκεψη στο Μουσείο Τελεφερίκ σε υψόμετρο 1.700 και στον αλπικό κήπο λουλουδιών.
•Κολύμπι και παιχνίδια στο «Aquarena» με μεγάλη πισίνα και νεροτσουλήθρες.
•Περίπατος στο παραμυθένιο τιρολέζικο σκηνικό με τα γραφικά πέτρινα δρομάκια στο κέντρο της πόλης και après ski διασκέδαση στα μπαράκια.
Στην Αλάσκα και τον Καναδά δεν υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα, αλλά σημεία προσγείωσης ελικοπτέρων που αντικαθιστούν τους αναβατήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου