Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Καρχαρίας-φονιάς στο Σαρμ-ελ Σέιχ!

Μία 70χρονη Γερμανίδα τουρίστρια που έκανε μπάνιο έχασε τη ζωή της το Σάββατο στις ακτές της Ερυθράς θάλασσας στο Σαρμ-ελ Σέιχ, μετά από επίθεση καρχαρία, την πέμπτη που σημειώνεται στην περιοχή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Η άτυχη γυναίκα έχασε αρχικά το χέρι της με ακρωτηριασμό και μέρος του μηρού της και στη συνέχεια πνίγηκε μέσα σε λίγα λεπτά!
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το συγκεκριμένο τουριστικό θέρετρο είχε κριθεί πριν λίγες μέρες ασφαλές από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου, ενώ στην ίδια παραλία τέσσερις ακόμη παραθεριστές δέχτηκαν επιθέσεις από λευκούς καρχαρίες του ύφαλου με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές σωματικές κακώσεις.
Ο λευκός υφαλοκαρχαρίας (Oceanic whitetip) έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν από τον «μετρ του βυθού» Ζακ Ιβ Κουστώ ως ο πιο επικίνδυνος όλων των καρχαριών, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι συνήθως, δε βρίσκεται τόσο κοντά στην ακτή.
Οι παραλίες του Σαρμ ελ Σέιχ αποκλείστηκαν, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αντίδραση από τους υπευθύνους ήταν πολύ καθυστερημένη, και οι τουρίστες προειδοποιήθηκαν από τις αρχές να μείνουν έξω από το νερό.
Τις προηγούμενες επιθέσεις είχαν δεχτεί τρεις Ρώσοι και ένας Ουκρανός τουρίστας.
Σε ένα από αυτά τα περιστατικά, μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε το χέρι της, ενώ μια άλλη κολυμβήτρια το πόδι της.
Όπως καταγγέλλουν πολλοί που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, μόνο μια ώρα μετά την επίθεση υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα που εξακολουθούσαν να κάνουν κολύμπι, αφού κανείς δεν είχε προειδοποιήσει τους τουρίστες.
Το Σαρμ Ελ Σέιχ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Αιγύπτου, που προσελκύει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, μεταξύ των οποίων και πολλούς Ελληνες. Θεωρείται δε βέβαιο ότι οι επιθέσεις θα δημιουργήσουν ένα σοβαρό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Περιβαλλοντολόγοι φρονούν ότι οι επιθέσεις οφείλονται κυρίως στην υπεραλίευση στην περιοχή, η οποία φαίνεται πως έφερε τους καρχαρίες πιο κοντά στην ακτή για να τραφούν, αν και η συγκεκριμένη περιοχή είχε «καθαρίσει» από καρχαρίες εδώ και 15 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου