Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

«Υπό κατοχή η χώρα, εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας».

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση μερίδας της ιεραρχίας στην πολιτική διοίκηση της χώρας. Σε φυλλάδιο, που διανέμεται από την Κυριακή, οι ιερείς αναφέρονται στην οικονομική κρίση, ασκώντας κριτική στην πολιτική που ακολουθείται και στα κόμματα εξουσίας.
Το κείμενο του δελτίου «Προς το Λαό» έχει τίτλο «Η εκκλησία απέναντι στην σύγχρονη κρίση» και συντάκτης φέρεται να είναι ο μητροπολίτης Σιατίστης, Παύλος.
«Από κοινωνικής πλευράς επιχειρείται μια ανατροπή δεδομένων και δικαιωμάτων και μάλιστα με ένα πρωτοφανές επιχείρημα.
Τα απαιτούν τα μέτρα αυτά οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας» τονίζει ο συντάκτης του κειμένου, ενώ διερωτάται «πώς καταλήξαμε σε αυτήν την κατάσταση».
Επίσης, στο φυλλάδιο αναφέρεται ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. «Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή.
Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας. Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας», υπογραμμίζεται στο κείμενο.
Τέλος, οι ιερείς ενημερώνουν «απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο κοινωνικών προβλημάτων, προκειμένου να παρακολουθήσουμε από κοντά και να αντιμετωπίσουμε με τρόπο μεθοδικό τα προβλήματα που δημιουργεί η παρούσα κρίση».
Αρχικά, είχε ακουστεί ότι ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κίνηση αυτή. Ωστόσο, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χ. Κονιδάρης, διέψευσε τις φήμες λέγοντας ότι «ο αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη Σύνοδο και την Ιεραρχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου