Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές με αντιδράσεις

Στην άμεση απελευθέρωση έξι κλειστών επαγγελμάτων, προχωρά η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο. Οι επιταγές του μνημονίου και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Τι θα ισχύει για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς και λογιστές.

Νέα μέτωπα αναμένεται να ανοίξει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που αφορά το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς θα αναμένεται να ανοίξουν άλλα 160.
Το κυβερνητικό σχέδιο θα συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις, με τους επαγγελματίες να ετοιμάζονται για μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο και αύριο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, σκοπεύει όλα τα επαγγέλματα να είναι ανοιχτά ενώ εξαιρούνται, όσα υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", το πλαίσιο του νομοσχεδίου η άμεση απελευθέρωση αφορά έξι επαγγέλματα που πρέπει να ανοίξουν βάσει και του μνημονίου.
Πρόκειται για το επάγγελμα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του φαρμακοποιού, του αρχιτέκτονα, του πολιτικού μηχανικού, και του ορκωτού λογιστή τα οποία είναι μερικά από τη μακρά λίστα των επαγγελμάτων που θα ανοίξουν. Θα ακολουθήσουν οι κομμώτριες, οι οδηγοί ταξί μέχρι και οι εργάτες στη λαχαναγορά του Ρέντη.
Έτσι, στην ουσία δεν πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη πρόσβαση σε ένα επάγγελμα και κανένας περιορισμός για την άσκηση αυτού, ενώ υπάρχει παράλληλα μια γενική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών των επαγγελμάτων.

Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι
Αίρονται οι περιττοί περιορισμοί για την ελάχιστη αμοιβή και οι γεωγραφικοί περιορισμοί για το που δηλαδή μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Επίσης, απαγορεύεται η διαφήμιση.
Επιπλέον για τους συμβολαιογράφους καταργείται και ο περιορισμός του αριθμού τους με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξησή τους με αποτέλεσμα ο κλάδος να αντιδρά έντονα.

Φαρμακοποιοί
Καθιερώνεται το λεγόμενο rebate (κλιμακούμενη έκπτωση-επιστροφή προς τα Ταμεία). Οι φαρμακοποιοί δηλαδή πρέπει να επιστρέψουν στα Ταμεία μέχρι και 8% του ετήσιου τζίρου τους από συνταγές σε ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να μειωθεί το κέρδος τους.
Επίσης καθιερώνεται νέο ωράριο, με τα φαρμακεία να μένουν ανοικτά και το Σάββατο από τις 8 το πρωί με 14:30 το μεσημέρι.
Για τους µηχανικούς, αρχιτέκτονες και για τους ορκωτούς λογιστές το νομοσχέδιο αναφέρει μόνο κατάργηση της ελάχιστης αµοιβής
Σημειώνεται ότι το νοµοσχέδιο θα τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση μέσα στο 2011, ενώ θα πρέπει να υιοθετηθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου