Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Αποφασίζονται σαρωτικές αλλαγές!!!

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να πάρει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, καθώς από τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα κριθεί όχι μόνο η πορεία μέχρι την τέταρτη δόση του δανείου το Φεβρουάριο, αλλά και η ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων, αφού οι αλλαγές θα θίξουν το σύνολο των εργαζομένων με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στη σκιά της επίσκεψης του Κοινοτικού Επιτρόπου, Όλι Ρεν, αλλά και της επίσκεψης του Ντομινίκ Στρος-Καν και με το βλέμμα στην ερχόμενη εβδομάδα, όπου διαδοχικά η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την πανελλαδική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου, την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής (16-17/12) και την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή (18-22/12).
Μάλιστα, τα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ (ή έστω μόνο για τις ΔΕΚΟ) θα έχουν διαδικασίες-εξπρές, καθώς θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή και θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο λόγος είναι πως ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής με ένα επιχείρημα στα χέρια του για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στις αλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιώξει και το μίνιμουμ, έστω, της συναίνεσης σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ανάμεσα σ' αυτά που θα αποφασίσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:
- Για τις εργασιακές σχέσεις, η κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων επί των κλαδικών σε επιχειρήσεις με «ειδικές συνθήκες» για δύο χρόνια, χωρίς ποσοστό μείωσης των μισθών και με μόνο όρο να μην πέσουν οι αποδοχές κάτω από τα 740 ευρώ της ΕΓΣΣΕ.
- Για τις ΔΕΚΟ, μείωση αποδοχών έως και 40% και εξίσωσή τους με το πλαφόν του δημοσίου τομέα. Οι αλλαγές δεν θα ισχύσουν μόνο για τις ΔΕΚΟ, αλλά και τα φορείς (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
- Απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, με ενδεχόμενη πώληση των ΕΛΤΑ.
- Έγκριση του επενδυτικού (αναπτυξιακού) νόμου.
- Έγκριση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει αυξήσεις στο ΦΠΑ από 1/1/2011, αυξήσεις στα τσιγάρα και διετή αναστολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου