Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Τι σημαίνει όταν λες «έκανα σεξ»;

Όταν οι άνθρωποι λένε «έκανα σεξ», δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό έκαναν κιόλας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η εν λόγω έρευνα διερευνά βαθύτερα το ερώτημα που ετέθη για πρώτη φορά το 1999, εν μέσω προεδρικού σκανδάλου, όπου ο ορισμός του σεξ αποτέλεσε θέμα, και μέσα από τα συμπεράσματά της αποκάλυψε πως δεν υπάρχει ένας κοινός ορισμός για το τι σημαίνει σεξ, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων 18 έως 96 ετών.

Ιδού οι πρώτες απαντήσεις:
• Το στοματικό σεξ θεωρείται σεξ; «Όχι», σύμφωνα με το 30%.
• Το πρωκτικό σεξ; «Όχι» για το 20% περίπου.
• Ένας αριθμός- που προκαλεί έκπληξη -ηλικιωμένων ανδρών δεν θεωρούσε την επαφή κόλπου και πέους σεξ.

Συγκεκριμένα, όταν οι ερευνητές ρώτησαν φοιτητές τι σήμαινε για αυτούς το «έκανα σεξ», κατηγοριοποιώντας τους σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια όπως σεξουαλική συμπεριφορά, προσανατολισμός κ.ο.κ., πάλι δεν κατέληξαν σε ομοφωνία, παρά το γεγονός ότι από νέους ενήλικες που ήδη είναι στη τριτοβάθμια εκπαίδευση περίμεναν να είναι περισσότερο ενημερωμένοι.
Επεκτείνοντας την έρευνα σε ακόμα μεγαλύτερο δείγμα που αποτελούνταν από 204 άνδρες και 282 γυναίκες, τα πράγματα έγιναν περισσότερο μπερδεμένα και περίπλοκα, αφού οι άνθρωποι ήταν ακόμα λιγότερο ενημερωμένοι για το τι σημαίνει τελικά «έκανα σεξ».

• Οι απαντήσεις δεν διέφεραν γενικά σημαντικά από άνδρες ή γυναίκες.
• 95% των ερωτηθέντων όριζε ως σεξ την επαφή πέους-κόλπου, όμως το ποσοστό πέφτει στο 89% αν δεν υπάρχει εκσπερμάτιση.
• 81% θεωρούσε σεξ την επαφή πέους-πρωκτού σεξ, με το ποσοστό να πέφτει στο 77% για τους άνδρες στη μικρότερη ηλικιακά ομάδα (18-29), 50% για τους άνδρες της μεγαλύτερης ηλικιακά ομάδας (65 και πάνω) και 67% για τις γυναίκες στη μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα.
• 71% και 73% θεωρούσαν τη στοματική επαφή με τα γεννητικά όργανα του συντρόφου, είτε να εκτελεί είτε να δέχεται, σεξ.
• Οι άνδρες στη μικρότερη και μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα σε σχέση με τις δύο μεσαίες ήταν λιγότερο πιθανό να απαντήσουν «ναι», όταν έκαναν στην/στον σύντροφό τους στοματικό σεξ.
• Σημαντικά λιγότεροι άνδρες της μεγαλύτερης ηλικιακά ομάδας απάντησαν «ναι» στην επαφή πέους-κόλπου ( το 77%).

Πέρα από το ελαφρύ σούσουρο που προκαλούν, οι απαντήσεις στις ερωτήσεις για το σεξ μπορεί να βοηθήσουν την έρευνα, την ιατρική συμβουλή και τις προσπάθειες των ειδικών σε θέματα υγείας. Οι ερευνητές, οι γιατροί, οι γονείς, οι ειδικοί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην υποθέτουν πως ο δικός τους επιστημονικός ορισμός του σεξ είναι ο ίδιος με αυτόν που δίνει ο άνθρωπος με τον οποίο μιλούν, όποιος κι αν είναι αυτός: ασθενής, μαθητής, παιδί ή συμμετέχων σε έρευνα.
Είναι πολύ συνηθισμένο για ένα γιατρό, όταν δει έναν ασθενή με συμπτώματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, να ρωτήσει πόσους σεξουαλικούς συντρόφους ο ασθενής έχει ή είχε. Ο αριθμός τελικά διαφέρει αναλόγως του ορισμού του σεξ του ασθενή.
Οι ειδικοί, μετά τα αποτελέσματα της έρευνας, επαναβεβαιώνουν την ανάγκη να είμαστε συγκεκριμένοι με τις συμπεριφορές, όταν μιλάμε για το σεξ.
Υπάρχει μια αοριστία του τι είναι σεξ στην κουλτούρα μας και τα μέσα. Αν οι άνθρωποι δεν θεωρούν κάποιες συμπεριφορές σεξ, ίσως να μην πιστεύουν πως τα μηνύματα για τον κίνδυνο της σεξουαλικής υγείας δεν τους αφορούν. Η επιδημία του AIDS μας έχει ωθήσει να είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι με τις πρακτικές, όσον αφορά στον εντοπισμό των συγκεκριμένων συμπεριφορών που εκθέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο, αντί του σκέτου σεξ γενικότερα. Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για βελτίωση.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου