Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Γονιμότητα: Γυναίκες με ιστορικό αποβολών έχουν αυξημένη πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου!

Μια νέα μελέτη από τη Γερμανία επισημαίνει ότι οι γυναίκες με ιστορικό μιας ή και περισσοτέρων αποβολών μπορεί να έχουν προδιάθεση για εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων – εμφραγμάτων – στη μετέπειτα ζωή τους.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 11,500 γυναίκες μεταξύ 35-65 ετών. Οι ερευνητές συνέκριναν το ιστορικό αποβολών των γυναικών με καρδιακή νόσο με άλλες χωρίς προβλήματα καρδιάς. Βρήκαν ότι 1 στις 4 γυναίκες με καρδιακή νόσο είχε ιστορικό αποβολών. Ιδιαίτερα σε γυναίκες με 3 ή περισσότερες αποδεδειγμένες αποβολές, ο κίνδυνος για έμφραγμα ήταν αυξημένος κατά 500%!
Βέβαια, η μελέτη δεν εξέτασε τους μηχανισμούς με τους οποίους τα δύο γεγονότα – αποβολή και έμφραγμα – συνδέονται. Είναι πιθανόν οι γυναίκες αυτές να έχουν κάποια «κρυφή» πάθηση που επηρεάζει τα αγγεία και την κυκλοφορία του αίματος, η οποία σε νεαρή ηλικία προκαλεί αποβολές, ενώ σε πιο προχωρημένη επηρεάζει την κυκλοφορία αίματος στην καρδιά. Παρ' όλα αυτά, τέτοιου τύπου υποθέσεις δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί.
Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς να ρωτούν για ιστορικό αποβολών στις γυναίκες που διερευνούνται για καρδιακή νόσο.


Το κείμενο υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London)

MRCOG FHEA


Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου