Αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς να είναι «προσεκτικότατοι» σε ό,τι αφορά στα θέματα του χρέους της χώρας...
και να ακολουθούν «επ’ ακριβώς» τη γραμμή του υπουργείου Οικονομικών, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου υπέρ της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της χώρας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε τη Δευτέρα το βράδυ στο Σκάι και μεταξύ των άλλων εξέφρασε την -προσωπική, όπως τόνισε- άποψη, ότι η επιμήκυνση που συζητείται θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο του χρέους και όχι μόνον τις υποχρεώσεις προς την τρόικα, όπως διαφαίνεται ότι θα συμβεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έλαβε αμέσως αποστάσεις από αυτές τις δηλώσεις, σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται, φυσικά, θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους». Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Καταρχήν, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια απόφαση που αφορά στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτε παραπέρα» τόνισε.
Οι απόψεις του κ. Πάγκαλου όμως συζητήθηκαν και χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τάχθηκε από το βήμα της Βουλής υπέρ της θέσης Πάγκαλου. «Μίλησε ο κ. Πάγκαλος για επιμήκυνση και του συνολικού χρέους και έχει δίκιο. Εάν δε γίνει αυτό, η χώρα δε θα βγει από την κρίση» δήλωσε.
Χαρακτηριστική ήταν δε η απάντηση του κ. Καρατζαφέρη, όταν επικρίθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη για τις θέσεις του. «Ή δεν ξέρετε τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ή τα λέτε σε μένα, όπως τα λέει ‘στη νύφη, να τα ακούσει η πεθερά’. Επειδή σας φοβίζει η πεθερά, καθώς είναι ολίγον σωματώδης και άγρια, τα λέτε σε μένα. Επομένως, συνεννοηθείτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πριν έρθετε εδώ» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ενολή για σιωπητήριο
Σε αυτό το κλίμα, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από υπουργούς και υφυπουργούς να είναι «προσεκτικότατοι» όταν μιλούν, κυρίως, για θέματα δανειοδότησης της χώρας. Και τους συνέστησε να ακολουθούν «επ' ακριβώς» ό,τι λέει ο υπουργός Οικονομικών ή τις δικές του δημόσιες δηλώσεις.
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Πάγκαλου, τόνισε στο Mega ότι «καλό είναι οι επίσημες απόψεις για τα θέματα αυτά να ακούγονται μόνο από τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό».
«Κακόπιστα σενάρια»
Η όλη συζήτηση διεξάγεται ενώ στην Ευρώπη γίνεται μία σύνθετη και πολύπλοκη συζήτηση, για την απάντηση που πρέπει να δώσει στην κρίση που αντιμετωπίζει και τόνισε ότι πιστεύει πως το επόμενο δίμηνο θα υπάρξουν αποφάσεις.
Την Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρθηκε σε σενάρια «ανώδυνης» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξαγοράσει το χρέος της μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι διέψευσαν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Η πιο κατηγορηματική –όσο και αιχμηρή- διάψευση ήρθε το απόγευμα από τα πιο επίσημα χείλη. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δήθεν γερμανικά σχέδια» τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, για το συγκεκριμένο θέμα, χαρακτηρίζοντας «κακόβουλο» και «κακόπιστο» το σχετικό δημοσίευμα.
Ακόμα και το παραμικρό τέτοιο δημοσίευμα «μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αν και τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα είναι ανυπέρβλητα. Τόνισε επίσης ότι «θα αποστομώσουμε όσους διακινούν σενάρια καταστροφής» όταν ως χώρα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση «αποκαταστήσουμε πλήρως την αξιοπιστία μας».
Το συμφέρον της Ελλάδας, τόνισε επίσης, είναι ταυτισμένο με τη σταθερότητα στην Ευρώπη και διευκρίνισε ότι δεν εννοεί τη δημοσιονομική σταθερότητα, «αλλά ευρύτερα τη σταθερή πολιτική πορεία της εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».
Σχετικά με το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε υπήρξε συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup, την οποία χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη». Οι τεχνικές λεπτομέρειες γι’ αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του «συνολικού πακέτου» που αφορά στις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, αλλά και ευρύτερα στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου