Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στα άκρα με φαρμακοποιούς...

Διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ, από την 1η Φεβρουαρίου αποφάσισαν οι Φαρμακοποιοί της Αθήνας.

Παράλληλα, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις με κλείσιμο των φαρμακείων τους Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Όπως ανέφεραν, τα συγκεκριμένα ταμεία οφείλουν στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας 400 εκατομμύρια ευρώ.

Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά συνεχίζουν τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες τους, συμμετέχουν στην απεργία του ΠΦΣ και έχουν σταματήσει τη διάθεση φαρμάκων στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, ΔΕΗ και ΗΣΑΠ.

Φάρμακα στα νοσοκομεία

Στη χορήγηση φαρμάκων σε ανήμπορους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων - αρχικά του Πειραιά- προχωρά το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση στο κλείσιμο των φαρμακείων, αλλά και στην άρνηση των φαρμακοποιών να δέχονται συνταγές ασφαλισμένων από Ταμεία που τους οφείλουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα προμηθευτούν 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ. Οι ώρες λειτουργίας τους θα είναι 10 πμ - 3 μμ.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας διαπίστωσε ότι στον Πειραιά από τα περίπου 500 φαρμακεία διημερεύουν μόνο 16. Έτσι, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μένουν ανοικτά έως το 20% των φαρμακείων.

Ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους

Ουρές, ταλαιπωρία και εκνευρισμός επικράτησαν χθες στα κεντρικά φαρμακεία της Αθήνας και στα 16 διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία του Πειραιά, λόγω της 48ωρης απεργίας των Πειραιωτών φαρμακοποιών.

Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στα φαρμακεία της Αθήνας -σε πολλά από τα οποία δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο- προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την επικρατούσα κατάσταση.

Στο μεταξύ, σήμερα, ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας» και την Τετάρτη έχουν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου