Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Παράδειγμα ετών 16...

Την ώρα που η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων χάνει ελπίδα και πίστη σε αυτή τη χώρα, το νέο αίμα μας ταρακουνά ευχάριστα, δείχνοντάς μας πως το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις και πως καλό θα ήταν να μείνουμε στη θετική πλευρά.

Ο λόγος για τον μικρό Χάρη Τσαμπασίδη, έναν 16χρονο μαθητή στη β' τάξη του λυκείου από το Λιτόχωρο, ο οποίος αφού διέπρεψε σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (ΕΜΕ), και σε διεθνείς διαγωνισμούς, το πανεπιστήμιο ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τον προσκάλεσε το επόμενο καλοκαίρι.

Η Μαθηματική Εταιρία προτείνει κάθε χρόνο ένα παιδί από τη β' λυκείου, το οποίο έχει ξεχωρίσει για τις γνώσεις του στα μαθηματικά. "Φέτος, επιλέχτηκα εγώ να μεταβώ στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί επιβραβεύτηκαν οι κόποι μου. Σαφώς και ήταν απρόσμενο, αφού δεν έρχεται καθημερινά μία τέτοια πρόσκληση", δήλωσε ο ίδιος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο 16χρονος έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής οχτώ μετάλλια, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και δύο χάλκινα και εύφημο μνεία από την Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα, ενώ όταν τελειώσει το σχολείο επιθυμεί να φύγει για το εξωτερικό καθώς φιλοδοξία του είναι να ασχοληθεί με τα μαθηματικά σε ερευνητικό πλαίσιο.

"Θα ήταν δύσκολο να καλυφθούν τα όνειρά μου στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σωστή υποδομή", τονίζει ο 16χρονος.

Πως ξεχωρίζουν οι καλύτεροι

Οι μαθηματικοί διαγωνισμοί της ΕΜΕ ξεκινούν από τις τάξεις Ε' και ΣΤ' του δημοτικού και ονομάζονται "Μικρός Ευκλείδης". Για το Γυμνάσιο και το Λύκειο γίνονται σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Ο πρώτος διαγωνισμός λέγεται "Θαλής", στον οποίο συμμετέχουν από 15.000-18.000 μαθητές, ο δεύτερος "Ευκλείδης" και ο τρίτος "Αρχιμήδης". Σε κάθε φάση συμμετέχουν μόνο όσοι προκρίθηκαν από την προηγούμενη.

Μετά το διαγωνισμό "Αρχιμήδης", επιλέγονται οι 25 καλύτεροι από το Γυμνάσιο και οι 25 καλύτεροι από το Λύκειο, από τους οποίους, ύστερα από μία ακόμη δοκιμασία, ξεχωρίζουν οι 12 μαθητές, που αποτελούν την εθνική ομάδα μαθηματικών, για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου