Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Βήματα πίσω με το φορολογικό...

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως ως προς τις επιβαλλόμενες ποινές στους φοροδιαφεύγοντες ή σε όσους καθυστερούν στην απόδοση του ΦΠΑ.

Οι διορθώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους πολίτες, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να είναι νόμιμες οι επίμαχες αλλαγές.

Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται:

*Η κατάργηση της διάταξης που καθιστούσε διαρκές το αδίκημα τη μη απόδοση ΦΠΑ και φόρων που προέβλεπαν αυτόφωρη διαδικασία και φυλάκιση έως και 10 ετών εάν το ποσό ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ.

*Στο μέχρι σήμερα νομοσχέδιο υπόκεινται σε έλεγχο το επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, σύμβουλου επιχειρήσεων, λογιστή, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από την δραστηριότητα τους αυτή, δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, τα 20.000 ευρώ για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και τα 15.000 ευρώ για πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων.

Στη θέση της συγκεκριμένης διάταξης, απέμεινε η φράση: «Πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών».

*Επίσης, απαλείφεται ο όρος «Γενικός» σε ό,τι αφορά τον φορολογικό εισαγγελέα.

Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι «Οικονομικοί Εισαγγελείς» των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου