Η ΝΕΟΓΑΛ έκανε την αρχή και όλα δείχνουν ότι πολλές επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της, με επώδυνα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους το υπουργείο Εργασίας και τα Εργατικά Κέντρα της χώρας, εκατοντάδες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να προτείνουν και να επιβάλλουν επιχειρησιακές συμβάσεις στους εργαζόμενους, με το επιχείρημα ότι αν δεν το κάνουν θα βάλουν λουκέτο.
Όπως αναφέρει "Το Βήμα της Κυριακής", οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 10% έως 25% και αναμένεται να αλλάξουν το εργασιακό τοπίο, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν άσχετα αν αντιμετωπίζουν ή όχι προβλήματα επιβίωσης.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατακλύζεται από ερωτήματα εργοδοτών που ζητούν διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Μάλιστα, τα ερωτήματα πολλαπλασιάστηκαν μετά την αρνητική γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας για την περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ (η οποία όμως δηλώνει ότι θα προχωρήσει). Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι περισσότερες επιχειρήσεις προέρχονται από τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα.
Άνιση διαπραγμάτευση
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο πάνω από 600 αιτήσεις δημιουργίας εργοστασιακών σωματείων σε επιχειρήσεις όπου ως τώρα δεν υπήρχε εκπροσώπηση.
Αυτό δείχνει ότι οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις ενόψει των προτάσεων, καθώς ήδη το κλίμα είναι αρνητικό και υπάρχουν πιέσεις και συλλογικά, αλλά και σε ατομικό επίπεδο και πολλές φορές συνοδεύεται και με απειλή απόλυσης.
Μπορεί πριν λίγους μήνες η υπουργός Εργασίας να δήλωνε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, αλλά πλέον αποδεικνύεται στην πράξη, ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το ισχυρό μέρος, που είναι οι εργοδότες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου