Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Στην κρίση με τους γονείς

Το μόνιμο άγχος των νέων, κάποια χρόνια πίσω, ήταν το πότε και κατ επέκταση και το πως, θα φύγουν από το σπίτι. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι πολίτες ηλικίας 18-34 ετών προτιμούν να συγκατοικούν με τους γονείς τους.Είτε και με τους δύο είτε με τον έναν τους γονέα εξακολουθούν να ζούν οι νέοι σε ποσοστό 46%, ηλικίας 18-34 ετών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα οι νέοι Έλληνες σε ποσοστό 61%, οι Ούγγροι σε ποσοστό 64% και οι Πορτογάλοι κατά 62%, προβάλλουν ως αιτία την έλλειψη οικονομικών πόρων ακόμη πιο συχνά από ό,τι οι νέοι σε άλλα κράτη μέλη.

Όλα αυτά τα αξιοσημείωτα, υπογραμμίζει η επίτροπος για θέματα Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολυγλωσσίας Α. Βασιλείου, μετά την ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, για την αδυναμία οικονομικής ανεξαρτητοποίησης των νέων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Αναλυτικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι νέοι δεν εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι τους, λόγω οικονομικών δυσχερειών και παρεμφερών προβλημάτων.

Έτσι, το 44% πιστεύει ότι οι νέοι ενήλικοι δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να φύγουν από το σπίτι των γονέων τους, ενώ το 28% είναι της γνώμης ότι υπάρχει έλλειψη στέγης σε προσιτές τιμές.

Υπάρχει όμως και ένα 16% το οποίο θεωρεί τους νέους εγωϊστές και συμφωνούν με την παρατήρηση ότι οι νέοι σήμερα θέλουν όλες τις ανέσεις του σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να φέρουν το βάρος των ευθυνών.

Ο Γ. Παπανικολάου τόνισε ότι η οικονομική κρίση, ιδίως στον ευρωπαϊκό νότο, εντείνει το φαινόμενο της στέγασης των νέων σχετικά μεγάλης ηλικίας στο σπίτι των γονιών τους ενώ η αύξηση της ανεργίας στις νεανικές ηλικίες αυξάνει και το φαινόμενο της εγκατάλειψης της αυτόνομης οικίας και της επανεγκατάστασης των νέων στο σπίτι των γονιών τους.

Συμμεριζόμενη την άποψη του Έλληνα ευρωβουλευτή, η Α. Βασιλείου υποστήριξε πως ενώ οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των βόρειων ευρωπαϊκών κρατών μελών και ορισμένων από τα νότια κράτη της Ευρώπης μπορούν να εξηγηθούν κυρίως από τις οικονομικές συνθήκες, υπάρχουν και κάποιοι πολιτισμικοί παράγοντες, όπως η σημασία που αποδίδεται στον οικογενειακό πυρήνα ή ο διαφορετικός τρόπος ζωής που επιτρέπει στους νέους να είναι πιο ανεξάρτητοι.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δήλωσε:

"Είναι εμφανές ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί συνθήκες οικονομικής εξάρτησης των νέων από τους γονείς τους. Δυστυχώς αντί να εντατικοποιούνται πολιτικές που θα ενισχύουν επιχειρηματικά και εργασιακά το πιο παραγωγικό και ελπιδοφόρο ηλικιακό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, η Ελλάδα σήμερα δεν έχει εκπονήσει ούτε ένα ολοκληρωμένο έργο που να συνδέεται με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, δεν έχει αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην έρευνα και την καινοτομία, παρά τα πάνω από 500 εκ. ευρώ κοινοτικών πόρων που διαθέτονται στη χώρα μας για τους δύο παραπάνω σκοπούς στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου