Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Όνειρα γλυκά

Ένας καλός ύπνος είναι το πιο σημαντικός μας σύμμαχος κατά της γήρανσης. Απόδειξη, οι εταιρείες καλλυντικών που δημιουργούν συνεχώς καινούργια προϊόντα για το βράδυ.

O ύπνος δεν είναι τόσο θέμα τύχης όσο τεχνικής. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς είναι κάτι που «μαθαίνεται». Αρκεί να καταφέρουμε να απενεργοποιήσουμε με συγκεκριμένους τρόπους τα κέντρα της αγρυπνίας. Κανόνας πρώτος, κλείστε τον υπολογιστή. Η οθόνη του εμποδίζει την έκριση μελανίνης και δυσκολεύει τον ύπνο. Αν μπορείτε, μην δουλεύετε στο κομπιούτερ μέχρι αργά το βράδυ. Κανόνας δεύτερος, ένα ποτήρι γάλα πριν κοιμηθείτε είναι μια παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος για να καταπολεμήσετε τις αϋπνίες.

Ο παγκοσμίως γνωστός νευρολόγος και παιδίατρος Eduard Estivill είναι πεπεισμένος ότι ως συνήθεια, ο ύπνος μαθαίνεται κατά τη την παιδική ηλικία. Το τελευταίο βιβλίο του πάνω σε αυτό το θέμα επαινέθηκε αλλά και αμφισβητήθηκε από πολλούς, αλλά επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια του ύπνου τα παιδιά παράγουν μια ορμόνη ανάπτυξης, γι’ αυτό και όσο περισσότερο κοιμούνται τόσο καλύτερη υγεία θα έχουν μεγαλώνοντας. Όσο για τους ενήλικες, η διαδικασία ανανέωσης του δέρματος φτάνει στο ζενίθ της κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου