Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

«Πρόβες μάχης» για δύο παλιούς φίλους

Όταν το 2007 ο Ανδρέας Λοβέρδος έδινε «τον αγώνα τον καλό» υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι δύο άνδρες ότι κάποτε θα άναβαν τις μηχανές τους για να βρεθούν απέναντι. Κανείς εκτός ίσως από τον ίδιο τον νυν υπουργό Υγείας. Τότε ο Λοβέρδος είχε διαμηνύσει στον Βενιζέλο πως θα βρίσκεται δίπλα του μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές. Πράγματι το εννοούσε. Αν και πέρασε πολύς καιρός από τότε και έπεσε πολύ σιτάρι στο μύλο του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να φανεί πως τα λόγια τα πίστευε.

Αν και οι σχέσεις των δύο πλέον περνάει κατά καιρούς από κύματα, φροντίζουν να διατηρούν καλές σχέσεις, γνωρίζοντας βέβαια πως η ημέρα που θα αντιπαρατεθούν για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αργήσει, όμως, εκτός κάποιας μεγάλης έκπληξης, σίγουρα θα έρθει.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πλέον δεν έχει διστάσει αρκετές φορές να διαχωρίσει τη θέση του από τον υπουργό Οικονομικών. Η τελευταία «ενδιαφέρουσα συνάντησή» τους ήταν στην τελευταία κυβερνητική επιτροπή. Εκεί ο υπουργός Υγείας κράτησε αποστάσεις από τον τρόπο που χειρίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον όρο της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Η διαφωνία τους διήρκησε αρκετά λεπτά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπόλοιπων υπουργών.

Ήταν θέμα ουσίας ή «πρόβα μάχης»; Ότι και να ήταν δεν συνέβη για πρώτη φορά. Η προηγούμενη που τάραξε τα νερά της κυβερνητικής παράταξης ήταν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο με αφορμή το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υπουργός Εργασίας τότε, είχε πάρει μια ξεκάθαρη θέση για το τι πρέπει να γίνει. Ο τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αντιδράσει λέγοντας πως η επαγγελματική τάξη των στρατιωτικών ήταν θέμα του υπουργείου του. Τι κι αν έληξε και εκείνο το περιστατικό γρήγορα, όσο κι αν μετά προσπάθησαν και οι δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους, τα κομματικά στελέχη, αλλά πολύ περισσότερο οι δημοσιογράφοι, είχαν πάρει το μήνυμα…

Οι δύο συνταγματολόγοι θεωρούνται ισχυρές προσωπικότητες και δύσκολα ένας από αυτούς θα έκανε πίσω στις φιλοδοξίες του. Το θέμα πλέον είναι πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι… καταδικασμένος να πετύχει. Διαφορετικά μια ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου θα τον παρασύρει και αυτόν.

Αντίθετα ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται σε σχετικά ασφαλές περιβάλλον. Μπορεί ο χώρος της υγείας να πάσχει, όμως απαιτείται σαφώς μικρότερος κόπος για να πετύχει. Σίγουρα δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία να υποστηρίξει μια εναλλακτική πρόταση την κατάλληλη στιγμή, μακριά από τις «φορομπιχτικές» πολιτικές που συνεχίζονται να επιβάλλονται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου