Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ζητείται Ευθύνη… για το σκάνδαλο της Siemens...

Πόρισμα με ονοματεπώνυμα και πρόταση για σύσταση προανακριτικής υπόσχονται τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens... χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των προσώπων στα οποία θα αποδίδονται ευθύνες.

Σήμερα, στην κρίσιμη συνεδρίαση που ξεκινά στις 13:00 αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι περίπου 30 ονόματα πρώην υπουργών ενώ θα ληφθεί και η οριστική απόφαση για το αν στο πόρισμα της Πέμπτης θα περιγράφονται και ποινικά αδικήματα. Οι πιο μετριοπαθείς πάντως ισχυρίζονται ότι ο αριθμός των εμπλεκομένων που θα κατονομαστούν, δεν θα ξεπερνά τα πέντε άτομα.

Το βέβαιο είναι ότι σε περίπου 2000 σελίδες η εξεταστική θα επιχειρήσει να περιγράψει αναλυτικά τα πραγματικά -σύμφωνα με την έρευνά της- περιστατικά και να υποδείξει ποιοι ενεπλάκησαν σε αυτά. Ωστόσο κάθε κόμμα αναμένεται να δώσει τη δική του λίστα ονομάτων. Επί παραδείγματι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ δε φαίνονται διατεθειμένοι να πιάσουν στο στόμα τους το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που κάνει λόγο για αμαρτωλές συμβάσεις κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. δε δείχνει πρόθυμη να συμμεριστεί ευθύνες δικών της στελεχών. Ωστόσο γαλάζια-μέλη της εξεταστικής ισχυρίζονται πως αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατονομάσει στελέχη της δεξιάς, θα σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξουν την σύσταση προανακριτικής και για αυτά καθώς θεωρούν ότι δεν θα βρεθεί τίποτα εις βάρος τους.

Στο παραπέντε της έκδοσης του πορίσματος πάντως, η απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης να απαγορεύσει την έκδοση του Φόλκερ Γιούνγκ στην Ελλάδα, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Ο Φόλκερ Γιουνγκ είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens-Ελλάς, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διέφυγε από την Ελλάδα το καλοκαίρι. Σύμφωνα λοιπόν με βουλευτές της ΝΔ, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στο πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες και σε όσους δεν απέτρεψαν τη διαφυγή του κατηγορουμένου.

Πάντως τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, υπό το φόβο να μην κατηγορηθούν για «φιάσκο» πέντε πορισμάτων όπως στο αντίστοιχο του Βατοπεδίου, επεξεργάστηκαν το ενιαίο κείμενο των 2000 λέξεων στο οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνονται και οι τεκμηριωμένες ενστάσεις που ενδέχεται να έχουν βουλευτές παρατάξει. Ήδη πάντως το ΚΚΕ, διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να συμμετέχει στην εν λόγω διαδικασία, έχοντας ήδη ετοιμάσει ξεχωριστό πόρισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αναμονής ενώ ο ΛΑΟΣ, αναμένεται να ζητήσει την περαιτέρω διερεύνηση για τουλάχιστον πέντε πρώην Υπουργούς, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει αναφορές και σε ευθύνες του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου