Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Εφεδρεία: Προθάλαμος απόλυσης για 30.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο

Βασική απαίτηση της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης αποτελεί το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση γίνονται αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις έτσι ώστε να δοθεί μια λύση και να μπορέσει η κυβέρνηση να «στρογγυλέψει» το συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η κυβερνητική επιτροπή στις 21 Σεπτεμβρίου, 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν το δρόμο της εργασιακής εφεδρείας για το τρίμηνο που απομένει μέχρι το τέλος του 2011.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους 30.000 υπαλλήλους, το 20%-25% θα οδηγηθεί σε απόλυση σε ένα χρόνο, που θα λήξει η περίοδος της εφεδρείας.

Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη «έδειξε» με τη σειρά του ότι θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Ενδεικτική είναι η φράση του πως «δεν μπορεί να πιστέψει κανείς πως ανάμεσα στους 900.000 εργαζόμενους του Ελληνικού Δημοσίου το 3% δεν είναι πλεονάζον». Παράλληλα τόνισε ότι τα αρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τον ΑΣΕΠ θα βρουν τους εργαζομένους που θα ενταχθούν στην εφεδρεία.

Συνολικά, μέχρι το 2014 αναμένεται ότι οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 150.000, ενώ θα καταργηθούν 100 οργανισμοί, όπως ρητά άλλωστε προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» τη Δευτέρα δήλωσε ότι πρόκειται να καταργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, με στόχο την αναδιάρθρωση του κράτους, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν απολύσεις. Μάλιστα, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι το θέμα της άρσης της μονιμότητας συζητείται από πολλές πλευρές ενόψει μάλιστα της ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, μετά το 2013.

Η τελική εισήγηση της κυβέρνησης θα γίνει στο έκτακτο υπουργικό της Κυριακής, όπου η εργασιακή εφεδρεία θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο συζήτησης.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να κάνουν ό, τι πρέπει για να κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου