Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Κομφούζιο με τις αποδείξεις - Τέλος οι φοροαπαλλαγές


Δεν έχει τέλος η φοροεισπρακτική επιδρομή του υπουργείου Οικονομικών που κάθε εβδομάδα ανακοινώνει και νέα μέτρα αιφνιδιάζοντας τους φορολογούμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους, μέσω των αποδείξεων και του αφορολόγητου ορίου.

«Με τα συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση ποινικοποιεί την αποταμίευση», δηλώνει στο newsbomb.gr ο φοροτεχνικός Ιάκωβος Γκούμας.

«Βγάζεις δηλαδή 1.000 ευρώ, είσαι αναγκασμένος να τα ξοδέψεις, διαφορετικά θα σε φορολογήσει. Το μέτρο είναι αδούλευτο και η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για τίποτα.

Προσπαθούν πανικόβλητοι υπό τις πιέσεις των δανειστών να βρουν τρόπους να μαζέψουν χρήματα, αλλά ο τρόπους που κινούνται είναι άτακτος.

Προσπαθεί να εγκλωβίσει το φορολογούμενο, αρπάζοντας ληστρικά ακόμα και από αυτόν που βγάζει 300 και 400 ευρώ.

Θα μπορούσε να εισπράξει πολύ περισσότερα χρήματα αν φορολογούσε σωστά και δίκαια, αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή. Τρόποι να μαζέψουν χρήματα υπάρχουν, απλά προσπαθούν με λάθος τρόπ», τονίζει στο newsbomb.gr ο κ. Γκούμας.

Το ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουμε δεν θα είναι 25%, αλλά ως και 50%. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουμε επιπλέον φόρο.

Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο των αποδείξεων αποσυνδέεται από το αφορολόγητο όριο και κάθε φορολογούμενος για να μην πληρώσει επιπλέον φόρο θα πρέπει να εμφανίζει ένα ποσό δαπανών με αποδείξεις, ανάλογα φυσικά με το εισόδημά του.

Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό τότε η διαφορά θα φορολογείται με 10% για το ποσό που δεν έχει καλύψει με τις αποδείξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να μην υπάρξουν για το 2011 εκκαθαριστικά με επιστροφή φόρου, όπως συνέβη την προηγούμενη φορολογική χρονιά.

Για παράδειγμα, κάποιος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, θα κληθεί να καταθέσει αποδείξεις ύψους 10.000 ευρώ.
Εάν οι αποδείξεις του τελικά είναι 8.000 ευρώ, τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 200 ευρώ (10.000 – 8.000) επί 10% φορολογικό συντελεστή.

Άρα με το νέο μέτρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή 20.000 ευρώ. Εάν έχει συγκεντρώσει μόνο 8.000 ευρώ τότε η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 1.200 ευρώ, δηλαδή 20.000 - 8000= 12.000 επί συντελεστή 10%.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 8.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι καθαρά θα λάβει στη τσέπη 31.600 ευρώ. Η εφορία όμως του ζητά αποδείξεις για το σύνολο του εισοδήματός του χωρίς να αφαιρέσει το φόρο των 8.400 ευρώ. Επομένως οι αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσει με βάση το καθαρό του εισόδημα αντιστοιχούν στο 63% του εισοδήματος.

Άρα το οικονομικό επιτελείο δεν έχει μελετήσει σωστά το συγκεκριμένο μέτρο, μιας και σε πολλές παραγράφους υπάρχουν ασάφειες.

Φοροαπαλλαγές τέλος

Στεγαστικά δάνεια, ασφάλιστρα ζωής και ιατρικές δαπάνες δεν θα προσμετρώνται πλέον στο αφορολόγητο.

Η προσκόμιση των συγκεκριμένων στοιχείων στην φορολογική δήλωση μείωνε σε μεγάλο ποσοστό τον φόρο εισοδήματος, εξυπηρετώντας κυρίως τους φορολογούμενους των χαμηλών εισοδημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή εκείνους που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία.

Τη σύνταξή τους να μειώνεται δραματικά θα δουν και οι συνταξιούχοι, καθώς δεν θα προσμετρώνται στην φορολογική τους δήλωση οι ιατρικές δαπάνες.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ, με εξαίρεση τους νέους έως 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65.

Δηλαδή, κάθε πολίτης που έχει μισθό θα πληρώσει επιπλέον έως 700 ευρώ για το 2011 στην εφορία. Το ποσό αυτό θα πληρωθεί αναδρομικά από την 1-1-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου