Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Απάντηση ΥΠΕΣ για τη συμμετοχή μεταναστών στις εκλογές.

H εγγραφή των νομίμων μεταναστών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους διενεργείται με ευθύνη των ίδιων των δήμων, σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», αλλά και τις αιχμές που άφησε για τη συμμετοχή των μεταναστών στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Χ.Ζώης, επικαλούμενος το δημοσίευμα.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο επισημαίνει ότι τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα αφορούν αλλοδαπούς οι οποίοι δεν ψηφίζουν ως μετανάστες με βάση τη νέα διαδικασία του ν. 3838/2010 (για την οποία εκφράζει ενστάσεις ο βουλευτής της ΝΔ), αλλά με βάση το π.δ. 133/1997 και τη διαδικασία που ισχύει για τους υπηκόους χωρών - μελών της Ε.Ε..
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνει ότι με τις διατάξεις του Ν.3838/2010, τις λεπτομερείς εγκυκλίους του και την μηχανογραφική του υποστήριξη, έχει λάβει από πλευράς του κάθε μέτρο για να διασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ανόθευτο της αυτοδιοικητικής εκλογικής διαδικασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά ομογενείς και νόμιμοι μετανάστες.
Υπογραμμίζεται όμως, ότι η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους διενεργείται με ευθύνη των ίδιων των δήμων. «Όπως απαιτεί ο νόμος 3838/2010 και η εγκύκλιος 6/2010, οι Δήμοι είναι που οφείλουν να ελέγχουν προσεκτικά τα δικαιολογητικά που τους προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί και να πιστοποιούν ότι έχει προσέλθει ο ίδιος αυτοπροσώπως», τονίζεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι «ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τις ίδιες εγκυκλίους είναι να καταχωρεί τους τελικούς καταλόγους που αποστέλλουν οι Δήμοι κάθε δύο μήνες στην κεντρική του βάση».
Όπως αναφέρει το υπουργείο, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι» επικαλείται το γεγονός ότι ορισμένος αριθμός διευθύνσεων που δηλώθηκαν από πολίτες Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Πολωνίας προκειμένου να εγγραφούν σε εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές μετά από δημοσιογραφική έρευνα αποδείχτηκαν ανύπαρκτες. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, όλες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν ένα δήμο και συγκεκριμένα το δήμο Αθηναίων, καθώς σε αυτόν αναφέρονται αποκλειστικά όλα τα περιστατικά που περιλαμβάνει το δημοσίευμα.
Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει το γεγονός ότι κανένας από τους αλλοδαπούς, στους οποίους αναφέρεται το δημοσίευμα, δεν ψηφίζει ως μετανάστης με βάση την νέα διαδικασία του ν. 3838/2010, την οποία επομένως παραπλανητικά το δημοσίευμα υπαινίσσεται. Όλοι τους ανεξαιρέτως, όπως ρητά αναφέρεται στο δημοσίευμα, τονίζει το ΥΠΕΣ, είναι υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ και ως τέτοιοι θα ψήφιζαν. Δηλαδή, εξηγεί, είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικούς εκλογικούς καταλόγους από αυτούς των μεταναστών, και πάλι όμως υπ' ευθύνη του δήμου Αθηναίων.
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι οι κοινοτικοί πολίτες ψηφίζουν στη χώρα μας από το 1998 με βάση το π.δ. 133/1997. Τη σχετική διαδικασία διέπουν και σήμερα εγκύκλιοι που είχαν εκδοθεί από το 2005.
«Θα ήταν υποτιμητικό για τον κ. Ζώη, με δεδομένη μάλιστα τη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών, να πιστέψει κανείς ότι δεν γνωρίζει τα ζητήματα αυτά. Γι' αυτό και μόνον σε σκόπιμη υιοθέτηση ανακριβειών και διάθεση πολιτικής συκοφάντησης του υπουργείου Εσωτερικών μπορεί να οφείλεται η αστήρικτη απαίτησή του για εξηγήσεις σχετικά με τη διασφάλιση του ανόθευτου των δημοτικών εκλογών», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου και παράλληλα υπενθυμίζεται η ενημέρωση που είχε δοθεί για τα εν λόγω ζητήματα στον πρόεδρο της ΝΔ με την από 21 Ιουλίου 2010 επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ρραγκούση.
Καταλήγοντας, γνωστοποιείται πως με εντολή του κ. Ραγκούση, το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να πραγματοποιήσει έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων για τη διακρίβωση των αναφερομένων στο επίμαχο δημοσίευμα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών ΑπΗ-Δ θα αποστείλουν σχετικό φάκελο στην αρμόδια για την ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης εισαγγελική αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου