Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΟΑΕΔ: Υποβολή αιτήσεων για επιχορήγηση θέσεων εργασίας.

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων (www.oaed.gr) για συμμετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά στην επιχορήγηση (για διάστημα 12 μηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
Στόχος η διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα λήξει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των θέσεων.
Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων, δηλαδή άτομα με αναπηρία και εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω.
Οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και ειδικότερα για έναν έως και 80 εργαζομένους. Προϋπόθεση να διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τουλάχιστον ίσο αριθμό εργαζομένων που δεν επιχορηγούνται με τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και που έχουν όμοια χαρακτηριστικά με τους επιχορηγούμενους.
Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (μικτή, ΒΑΕ και Επαγγελματικός Κίνδυνος) και της επικουρικής ασφάλισης, καθώς και τις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης, επιπλέον των εισφορών για επιδόματα αδείας και δώρα.
Το ποσό επιχορήγησης που αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη ανέρχεται στο σύνολο (100%) των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τις πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/επιχορηγουμένων, που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των:
- 2.000 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία
- 1.800 ευρώ για εργαζομένους ηλικίας 50 ετών και άνω
- 1.300 ευρώ για τους κοινούς εργαζομένους


Δικαιούχοι της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι προβληματικές από την 1η Αυγούστου 2008 και μετά και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού με καταγγελία σύμβασης, εθελουσία έξοδο, πρόγραμμα παροχής οικονομικών κινήτρων για οικειοθελή αποχώρηση.
Σε περίπτωση μείωσης του προσωπικού, οφείλει να έχει αντικαταστήσει τον μισθωτό έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Η επιχείρηση υπάγεται στο πρόγραμμα για το 50% του προσωπικού που απασχολούσε κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, με ανώτατο όριο τα 80 άτομα.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι να διατηρήσει στην επιχείρηση ίσο τουλάχιστον αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων (με όμοια χαρακτηριστικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου