Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η τακτική εξελίσσεται σε αυτοκαταστροφική. Το ελληνικό δημόσιο, στην προσπάθειά του να εφαρμόσει το Μνημόνιο, προχωρά σε νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή, κόβει τη μοναδική δυνατότητα που έχει να συνδυάσει τη λήψη σκληρών μέτρων, που οδηγούν στην ύφεση, με κάποια έστω ψήγματα ανάπτυξης.
Έτσι, από 5,6% επί του ΑΕΠ, όπου διαμορφώνονταν πέρυσι το ΠΔΕ, φέτος πάει στο 3,8% και είναι άγνωστο που ακριβώς θα καταλήξει του χρόνου. Μόνο που κατ΄ αυτόν τον τρόπο το μόνο που ουσιαστικά καταφέρνει είναι να βοηθάει κάπως στην επίτευξη του στόχου για τον περιορισμό των δαπανών, αλλά από την άλλη πλευρά καταδικάζει κάθε επενδυτική προσπάθεια με κρατική βοήθεια.
Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η τακτική είναι αδιέξοδη κι ότι δεν καταλήγει πουθενά, αλλά πρόσκαιρα μόνο ενισχύει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Μεσομακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την επόμενη μέρα της οικονομίας, ειδικά σε αυτήν τη φάση, που θεωρείται και είναι η κρισιμότερη των τελευταίων δεκαετιών. Είναι προφανές, όμως, ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν άλλη άποψη επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου