Σε 11 αντί για 5 χρόνια θα ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας, μετά το "πράσινο φως" του Eurogroup για ευθυγράμμιση με την Ιρλανδία. Προσωρινή ανάσα για την ελληνική οικονομία, που όμως φέρνει λιτότητα και εγκαθιστά το ΔΝΤ στη χώρα μέχρι το 2021.
"Το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας".
Με τη φράση αυτή στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, που έχει λάβει η Ελλάδα από ΕΕ και ΔΝΤ.
Έτσι, μέσω της απόφασης για την Ιρλανδία, η Ελλάδα παίρνει βραχυπρόθεσμα μια ανάσα, ωστόσο σημαίνει ότι η χώρα μας θα παραμείνει για πολλά περισσότερα χρόνια υπό επιτήρηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους πολίτες.
Από τα 5 στα 11 χρόνια.
Η εξόφληση του δανείου που πήρε η χώρα μας για να αποφύγει τη χρεοκοπία, επρόκειτο να ξεκινήσει τον Μάιο του 2013 και να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015.
Με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, την πορεία των εσόδων και την καχυποψία των αγορών αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει.
Μπροστά στον φόβο να οδηγηθεί η Ευρώπη σε ένα ντόμινο χρεοκοπίας, οι υπουργοί Οικονομικών, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους φόβους των αγορών.
Πλέον, η αποπληρωμή θα αρχίσει τον Μάιο του 2014 και θα ολοκληρωθεί το 2021. Μέχρι στιγμής, το ποσό που θα αφορά η επιμήκυνση, αν δηλαδή θα περιλαμβάνει το σύνολο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ ή τα χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει ακόμα.
Επιμηκύνεται και η λιτότητα.
Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να φέρει εφησυχασμό σε καμία περίπτωση, αφού όπως διαπιστώσαμε το τελευταίο διάστημα, η απειλή της αναστολής των δόσεων του δανείου είναι υπαρκτή και η πίεση για νέα μέτρα διαρκής.
Επομένως, η επιμήκυνση αποπληρωμής, σημαίνει πιθανότατα ότι οι έλεγχοι από την τρόικα θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια και η λιτότητα θα συνεχιστεί τουλάχιστον για άλλα 11 χρόνια.
Με τη στήριξη του Όλι Ρεν.
Η πολιτική απόφαση για επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου δεν ήταν κάτι ξαφνικό, καθώς υπήρχε ως σενάριο εδώ και πολύ καιρό, αφού ήταν φανερό ότι δεν θα μπορούσε αυτή να ξεκινήσει από το 2013.
Το ελληνικό αίτημα υποστήριξε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, αλλά και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Τη συγκατάθεσή του έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, με την προϋπόθεση να εγκριθεί η απόφαση για παράταση και από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου