Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Κ. Μαρκόπουλου.

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής και στο δημοσιογράφο κ. Κοτταρίδη:

1) Αμέσως μετά την καλή εμφάνιση της ΝΔ στις εκλογές και φαίνεται πως άρχισαν τα όργανα στην ΚΟ…
Τίποτα δεν μπορεί να επισκιάσει την αναγέννηση της Ν.Δ. που προέκυψε μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η επαναφορά μας σε ρόλο πρωταγωνιστικό προκύπτει μέσα από την πρωτιά μας σε 32 νομούς από τους 54 της χώρας. Λίγοι πίστευαν πως η Ν.Δ. θα ανέκαμπτε τόσο γρήγορα μετά την ταπεινωτική ήττα του 2009. αυτοί που σήμερα υπηρετούν τη διάσπαση δεν περίμεναν την ανάκαμψη. Επένδυαν στην ήττα. Είχαν ορίσει την 21η Νοεμβρίου σαν ημέρα σημαδιακή για την προσπάθεια διεμβολισμού του Αντώνη Σαμαρά. Είχαν ήδη ολοκληρώσει το προηγούμενο σχέδιο στήριξης ψηφοδελτίων που δεν είχαν τη στήριξη της Ν.Δ. Έκαναν ότι μπορούσαν για να πολεμήσουν τη Ν.Δ.
Όμως τώρα μοιάζει παράταιρο και παράλογο να επιχειρούν διάσπαση σε ένα κόμμα που πέτυχε. Είναι προμελετημένο έγκλημα και έχει χαρακτηριστικά πεισματικής άρνησης της αλήθειας. Είναι γινάτι. Από γινάτι δε γεννιέται κόμμα. Ο λαός λέει «το γινάτι βγάζει μάτι».
2) Υπάρχει σχέδιο διάσπασης της ΝΔ; Και αν ναι γιατί δεν πήρατε πρώτοι πρωτοβουλίες για να …χαλάσετε αυτά τα σχέδια;
Γνωρίζαμε σχεδόν τα πάντα. Άρα γεννιέται ένα ερώτημα. Μπορούσαμε να το σταματήσουμε; Σας λέω όχι. Το φοβόμαστε; Επίσης όχι. Άρα γιατί να σπαταλήσουμε χρόνο, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και πολιτική φλυαρία για να αντιμετωπίσουμε μία πολιτική απρονοησία; Το βασικό ζητούμενο από τους πολίτες είναι το όραμα και η ελπίδα σε ένα λαό που βυθίζεται μαζί με την κυβέρνηση. Αυτό θα μας αναδείξει. Όχι η αναχαίτιση του πολιτικού κουτσομπολιού. Αλίμονο στη Ν.Δ. αν αναλωθεί στην αντιμετώπιση του ασυγκράτητου πόθου της κας. Μπακογιάννη να είναι οπωσδήποτε κάπου αρχηγός.
3) Μα ξέρατε ότι η κα Μπακογιάννη θα προχωρούσε σε κόμμα όπως ξέρατε πως υπάρχουν και στελέχη που θα την ακολουθούσαν…
Όσο πιο καλοί και αξιόπιστοι είμαστε τόσο πιο γρήγορα θα φυλλορροήσει το πείραμα. Όσο αντιπολιτευόμαστε όπως θα κυβερνήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα επανακάμψουν στο κόμμα όσοι δεν ψήφισαν το 2009, όσοι απείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, όσοι είναι θυμωμένοι με το ΠΑΣΟΚ και αναζητούν νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας. Υπάρχει πολύς κόσμος που απαιτεί μέσα στην κρίση να πούμε αλήθειες και να πάρουμε αποφάσεις καινοτόμες και δραστικές. Αυτό το περιμένουν πλέον από τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ έχασε το τρένο.
4) Λάθη έχουν γίνει σε επικοινωνιακό επίπεδο; Επικοινωνήσατε όπως θα έπρεπε το αποτέλεσμα των εκλογών; Αντιδράσατε όπως θα έπρεπε σε όσους φεύγουν από τη ΝΔ; Και ρωτώ γιατί ενώ αρχικά υπήρχε η εικόνα ότι θα απαξιώνατε τους βουλευτές που επιλέγουν να φύγουν , τελικά είχαμε μια κατά μέτωπο επίθεση…
Τους πολιτικούς τους στεφανώνει ή τους απαξιώνει ο λαός. Αυτός δίνει την εντολή και το τελικό χτύπημα. Εμείς οφείλουμε να παρουσιάζουμε τη δικιά μας εκδοχή. Αυτή είναι η τέχνη της επικοινωνίας, δηλαδή η τεχνική με την οποία στέλνεται ένα μήνυμα. Για να είναι πετυχημένο, για να ριζώσει στην κοινωνία θέλει 3 αναγκαία συστατικά: πρόσωπο εκπομπής, μηχανισμό και περιεχόμενο φρέσκο και πολιτικά ζωντανό. Όχι κραυγές, όχι γκριμάτζες, όχι αρνήσεις αλλά θέσεις. Όχι άλλη μιζέρια αλλά πίστη στην Ελλάδα, στις δυνατότητές μας και πάνω από όλα σχέδιο λιτό και πειστικό. Δυστυχώς, η συγκυρία απαντάει από τα κόμματα και παιδευτικό ρόλο. Αν νιώσει η κοινωνία ότι εμείς οι πολιτικοί είμαστε είτε ηττοπαθείς, είτε νάρκισσοι, τι πρέπει να κάνει; Αυτή είναι η σύγχρονη επικοινωνία κατά την εκτίμησή μου. Στη Ν.Δ. βελτιωνόμαστε και σε αυτό.
5) Είστε γενικά ικανοποιημένος από την εικόνα του κόμματος;
Ναι! Είμαι για τον παρόντα χρόνο. Ο Σαμαράς παρέλαβε ένα άτακτο πολιτικό σώμα, απογοητευμένο, χωρίς ιδιαίτερες εφεδρείες. Σήμερα έχουμε πολιτική με οδηγό σαφές ιδεολογικό αποτύπωμα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Μέσα από αυτό η Ν.Δ. συμφιλιώθηκε με το λαϊκό στοιχείο της κοινωνίας που το είχε ξεχάσει. Επαναπροσδιόρισε την ανάγκη ισχυρού κοινωνικού κράτους που είναι πυλώνας με αξία, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης. Από την άλλη πλευρά, επιτέλους μιλάμε χωρίς ταμπού και αγκυλώσεις για τον επιχειρηματία, το κέρδος, το τραπεζικό σύστημα, τις επενδύσεις, τα κίνητρα…
Λέξεις που είχε αφοπλίσει η αριστερή φρασεολογία που είχε επιβληθεί με την ανοχή μας. Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι πολίτες ψάχνουν πια την άποψή μας και υπολογίζουν τη φωνή μας. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μας έκαναν «δώρο» ένα καινούριο άφθαρτο πολιτικό προσωπικό που αν συνδυαστεί με τις οργανώσεις μας θα γίνει μίγμα πολιτικών μεγατόνων.
Έχουμε μπροστά μας 3 στοιχήματα: το σύγχρονο οργανωμένο κόμμα με παρέμβαση και επηρεασμό της κοινωνίας, το πρόγραμμα ελπίδας για τη διάσωση της χώρας, τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα κάνουν τη Ν.Δ. πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Ευτυχώς, για όλα τα παραπάνω έχουμε αδιαμφισβήτητη ηγέτη, τον Αντώνη Σαμαρά.
6) Στις εκλογές έγιναν λανθασμένες επιλογές προσώπων; Θα μπορούσατε να πάτε καλύτερα;
Οι εκ των υστέρων προφήτες είναι επικίνδυνοι πολιτικοί.
7) Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της χώρας. Είστε έτοιμοι ως κόμμα να δώσετε μια διέξοδο σε όλα αυτά τα προβλήματα;
Είμαστε η μόνη αξιωματική αντιπολίτευση που δώσαμε έγκαιρα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο διάσωσης από την κρίση και το Μνημόνιο… Γιατί εκτός από την κρίση φαίνεται ότι και το Μνημόνιο πλέον καθίσταται απειλή! Στηρίξαμε 30 από τα 60 σχέδια νόμου της κυβέρνησης. Τι άλλο πια… Ωστόσο σε όλες τις συζητήσεις στη Βουλή ανακύπτει ένα μόνιμο και σταθερό εμπόδιο σε οτιδήποτε καινοτόμο σχέδιο ανάπτυξης. Το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής. Είναι μεν βαθιά δημοκρατικό αλλά πολλές ρυθμίσεις του είναι υπερβολικά περιπτωσιολογικές και τελικά γίνονται τροχοπέδη στην εξέλιξη κρίσιμων για την κοινωνία και την οικονομία διεργασιών. Εκ των πραγμάτων καθιστά αναγκαστικό ρυθμιστή της ανάπτυξης τη δικαστική εξουσία, αφού όλες οι προσφυγές επικαλούνται το Σύνταγμα.
Εκτιμώ πως η Ν.Δ. πρέπει να επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα πιο λιτό, πιο ευέλικτο, πιο ρεαλιστικό, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής. Το 2013 μπορεί να γίνει αναθεώρηση. Θέλει προετοιμασία και ασφαλώς θέλει συναίνεση. Αυτή είναι η βασικότερη συναίνεση που εκτιμώ ότι χρειάζεται η χώρα. Η Ν.Δ. κατ’εξοχήν κόμμα της ανάπτυξης οφείλει να συζητήσει στα καθοδηγητικά όργανα το θέμα και να εκτιμήσει την πρόταση για αναθεωρητική Βουλή.
Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα αξιοποιήσει επιστημονικό δυναμικό της χώρας είναι απαγορευτική κατά το Σύνταγμα. Η αξιοποίηση των δημοσίων δασικών εκτάσεων, χωρίς βέβαια να μεταβάλλεται η μορφή τους, είναι ταμπού. Το ίδιο η χρήση του αιγιαλού. Άλλα ζητήματα είναι περιττά όπως ο αναδασμός των αγροτικών εκτάσεων. Ή ακόμα και συλλογικές συμβάσεις που φαίνεται ότι ξεπερνιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά σκοντάφτουν σε άρθρα του Συντάγματος ακόμα και το μέγεθος του μόνιμου δημοσιουπαλληλικού προσωπικού της χώρας είναι μη συζητήσιμο.
Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στον τρόπο νομοθέτησης στη Βουλή. Παρά τις προόδους στον κανονισμό των τελευταίων Προέδρων, κύριων Σιούφα και Πετσάλνικου, εξακολουθούμε να ψηφίζουμε νόμους με παραπομπές σε Προεδρικά Διατάγματα ή Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που καθυστερούν δραματικά π.χ. αυτές που απαιτούνται για την αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων που λειτούργησαν με την άδεια του κράτους. Για όλα αυτά το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται και είναι ευκαιρία για τη Ν.Δ. να είναι και τολμηρή και αποτελεσματική. Αυτό είναι το στοίχημά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου