Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τσακωθείτε! Κάνει καλό στη σχέση.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που η οικογενειακή εστία μεταμορφώθηκε σε… πεδίο μάχης; Τον περασμένο μήνα, όταν εσείς φορέσατε το νέο τζιν σας και εκείνος αναρωτήθηκε αν έχετε πάρει ένα-δύο κιλά; Ή μήπως τότε που για ακόμη μία φορά παράτησε τις κάλτσες του στο σαλόνι; Μην ανησυχείτε! Δεν είστε οι μόνοι. Ενα στα τρία ζευγάρια έχει εντάξει τα μικροκαβγαδάκια στην καθημερινή ρουτίνα του και αυτό, λένε οι ειδικοί, είναι ένα καλό στοιχείο για τη σχέση.
Οι πιο συχνοί λόγοι διαφωνίας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι η δουλειά, τα χρήματα και το σεξ. Η ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, καθώς και η σωστή διαχείριση των χρημάτων είναι θέματα που προκαλούν διαφωνίες.
Επειδή είστε ζευγάρι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείτε σε όλα. Επιπλέον, αν δεν μπορείτε να λύσετε τις διαφορές σας με μια πολιτισμένη συζήτηση, είναι προτιμότερο να διαφωνήσετε έντονα παρά να μη μιλήσετε καθόλου. Αυτό συμβουλεύουν οι ειδικοί που τονίζουν ότι, αν δεν μιλήσουμε για όσα μας ενοχλούν, τα «θάβουμε» μέσα μας και έτσι σιγά-σιγά απομακρυνόμαστε από τον σύντροφό μας.
Εκείνο που είναι καθοριστικό είναι να αναγνωρίσουμε πως τα προβλήματα χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου. Γι’ αυτό και έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα ζευγάρια που μπορούν να βρίσκουν άμεσα λύση στα προβλήματά τους, τότε έχουν ανοίξει τον δρόμο για έναν ευτυχισμένο γάμο.


Αναγνωρίζοντας τις διαφορές
Εκείνος θέλει να τρώει πατατάκια στο κρεβάτι λίγο πριν κοιμηθεί, εσείς φροντίζετε προσεκτικά την επιδερμίδα σας, πλένετε τα δόντια σας και ανυπομονείτε να κοιμηθείτε στα σεντόνια που μοσχοβολούν καθαριότητα! Το να αποδεχθείτε τη διαφορετικότητά σας είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Σημαίνει ότι δεν φοβάστε να εκφράσετε τον αληθινό εαυτό σας. Εξάλλλου, είναι τα διαφορετικά στοιχεία της προσωπικότητας καθενός που τον κάνουν να φαίνεται ενδιαφέρων στα μάτια του άλλου. Δείτε το και διαφορετικά: πόσο ενδιαφέρον θα είχε ένας άνδρας που συμφωνεί με ό,τι του λέτε; Μήπως θα τον βαριόσασταν πολύ γρήγορα;
Ομως ο τρόπος που χειριζόμαστε ακόμη και τις μεγαλύτερες διαφωνίες θα κάνει τη διαφορά! Το μαγικό συστατικό; Το χιούμορ! Αν αρχίσετε να αμύνεστε την ώρα που τσακώνεστε, ο σύντροφός σας αυτόματα θα το νιώσει, αλλά ένα αστείο, ένας αυτοσαρκασμός ή ένα χιουμοριστικό σχόλιο θα αποφορτίσουν το κλίμα.

Η μητέρα των μαχών
Μπορεί ο καθένας από εμάς να είναι μια διαφορετική προσωπικότητα, η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Οι γυναίκες τις περισσότερες φορές πιστεύουν ότι δεν είναι και πολύ… κομψό να υψώνουν τον τόνο της φωνής τους, γι’ αυτό και ό,τι λένε ακούγεται σαν γκρίνια. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα, κάτι που είναι πιο υγιές!
Οι γυναίκες πολύ συχνά εντοπίζουν κάτι που τις δυσαρεστεί και μένουν να το σκέφτονται, χωρίς να μπουν στη διαδικασία να το συζητήσουν. Το αποτέλεσμα; Οι σύντροφοί τους δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που τις ενοχλεί (για ακόμη μία φορά) και μεταφράζουν τα μούτρα σαν μια έκφραση του ιδιότροπου χαρακτήρα τους. Μοιάζει ανώδυνο, στην πραγματικότητα όμως προκαλεί πολύ μεγάλη υπόγεια ένταση στη σχέση, που είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα εμφανιστεί με τη μορφή μιας καταστροφικής έκρηξης. Ισως γι’ αυτό οι γυναίκες παραπονιούνται ότι οι άνδρες δεν τις ακούνε και οι άνδρες πως οι γυναίκες δεν εννοούν αυτό που λένε αλλά κάτι άλλο. Το λάθος που κάνουν εκείνοι είναι ότι πιστεύουν πως εμείς θα αντιδράσουμε συναισθηματικά σε ό,τι μας πουν, γι’ αυτό και προτιμούν να σιωπούν.

Η λύση
Είναι εξαιρετικά σημαντικό και οι δύο πλευρές να εκφράσουν αυτό που νιώθουν και να ακούσουν αυτό που έχει ο άλλος να τους πει. Κάντε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς νιώθει ο άλλος, δείξτε ενδιαφέρον για τα συναισθήματά του.
Αντίστοιχα, οφείλετε και εσείς να εξηγήσετε όσα νιώθετε, ό,τι σκέφτεστε και ό,τι θα επιθυμούσατε. Δεν μπορεί ο σύντροφός σας να ξέρει τι έχετε στο μυαλό σας, είναι δουλειά σας να το πείτε. Και αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα, κάντε ένα βήμα πίσω. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και τον σύντροφό σας.
Η απόσταση θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά, θα αποσυμφορήσει το κλίμα και εσείς θα νιώσετε πιο ήρεμη. Θυμηθείτε τους λόγους που είστε μαζί και αναρωτηθείτε αν αξίζει τελικά να τσακώνεστε!

Πριν τσακωθείτε σκεφτείτε ότι:
μπορεί να μην είστε θυμωμένη με τον σύντροφό σας αλλά με κάτι άλλο! Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη των εξωγενών παραγόντων. Είστε στρεσαρισμένη στη δουλειά, είστε θυμωμένη με μια φίλη σας ή τη μαμά σας, νιώθετε κουρασμένη; Απολαύστε το γεύμα σας, ξεκουραστείτε για λίγη ώρα και θα δείτε πως τελικά δεν είστε τόσο θυμωμένη όσο νομίζατε.
είστε σε εκείνες τις μέρες του μήνα. Μία εβδομάδα πριν από την περίοδό σας οι ορμόνες βρίσκονται σε «πανικό» προκαλώντας νεύρα, κάνοντας όλες μας να μοιάζουμε περισσότερο εύθικτες απ’ ό,τι συνήθως. Κάντε ένα διάλειμμα. Απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Ενας καβγάς δεν είναι η λύση, γιατί θα σας κάνει να νιώσετε ακόμη χειρότερα.
θέλετε να τσακώνεστε με τον σύντροφό σας επί ίσοις όροις. Μην περιμένετε τον άνδρα σας να γυρίσει κουρασμένος από τη δουλειά, ώστε να εκφράσετε ό,τι σας ενοχλεί. Είχατε όλη την ημέρα να προετοιμαστείτε γι’ αυτό και εκείνος δεν ξέρει τι τον περιμένει. Πείτε του ότι θέλετε να μιλήσετε και ορίστε τη στιγμή που θα μπορείτε και οι δύο να μιλήσετε με ηρεμία και νηφαλιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου