Διαλέξεις στο πανεπιστήμιο της Κουϊνσλάνδης δίνει αυτό το μήνα ο επικεφαλής της, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical Ανδρέας Ν. Λιβέρης.
Θέμα των ομιλιών του κ. Λιβέρη θα είναι «Η πολιτεία της Κουϊνσλάνδης, η Αυστραλία και ο κόσμος στα επόμενα 100 χρόνια».
Μιλώντας στο Νέο Κόσμο ο κ. Λιβέρης υποστήριξε ότι η Αυστραλία δεν κάνει σωστή χρήση του τεράστιου ορυκτού της πλούτου.
«Θα έπρεπε ο τεράστιος αυτός πλούτος να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά για την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η Αυστραλία έπρεπε να είχε πολλαπλές σίλικον βάλεϊ» τόνισε.
Σημειώνεται ότι η Dow Chemical είναι ένας πολυεθνικός αμερικανικός πετροχημικός κολοσσός. Ιδρύθηκε το 1897 και η χρηματιστηριακή της αξία, σήμερα, αγγίζει τα 50 δις δολάρια. Απασχολεί περίπου 45.000 υπαλλήλους σε πλανητικό επίπεδο. Έτσι δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Λιβέρης χαρακτηρίζεται από τους πλέον ισχυρούς Έλληνες - και όχι μόνο - στον κόσμο.
Ο κ. Λιβέρης κατάγεται από το ακριτικό Καστελόριζο και γεννήθηκε στο Ντάργουιν, της βόρειας Αυστραλίας. Σπούδασε όμως στην Κουϊνσλάδη και από εκεί εντάχθηκε το 1976 στη Dow Chemical για να βρεθεί σήμερα επικεφαλής της γιγαντιαίας εταιρίας.
Ο κ. Ανδρέας Λιβέρης δηλώνει περήφανος για τις ελληνικές του ρίζες και Θεωρεί τον εαυτό του «Αυστραλοαμερικανό Έλληνα».
«Θα είμαι πάντα Έλληνας όμως», λέει και προσθέτει: «Αυτή είναι η κληρονομιά μου. Και παρόλο που άνθρωποι με ελληνική καταγωγή έχουν ενσωματωθεί σε πολλές και διαφορετικές χώρες και κουλτούρες - με επιτυχία -, μοιραζόμαστε αρχές που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα».
Νοιώθει δε ιδιαίτερη ικανοποίηση που πρόσφατα το Οικουμενικό Πατριαρχείο του απένειμε την διάκριση «Άρχων».
Μιλώντας για την καταγωγή του λέει πως το 1910 ο παππούς του εγκατέλειψε το Καστελόριζο και εγκαταστάθηκε στο Ντάργουϊν.
«Η φτώχεια στο νησί τον ανάγκασε να μεταναστεύσει. Στη συνέχεια έφερε τη γυναίκα και τον μικρό του γιο, τον πατέρα μου» συνεχίζει. «Τότε το Ντάργουιν είχε μόνο 300 κατοίκους».
Σήμερα έχει κοντά επτά χιλιάδες Έλληνες.
«Ο πατέρας μου ξεκίνησε σαν ξυλουργός στο Ντάργουιν και από εκεί κατάφερε να φτιάξει τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στη Βόρεια Αυστραλία» δηλώνει ο κ. Λιβέρης.
Ο ίδιος σπούδασε χημικός μηχανικός με κρατική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Ωστόσο, παρ' ότι ο υψηλότατος βαθμός στο πτυχίο του το 1975 του χάρισε μία ακόμη υποτροφία στην Οξφόρδη της Μεγάλης Βρετανίας, εκείνος την απέρριψε ακούγοντας τη συμβουλή του μέντορά του καθηγητή Ντον Νίκλιν. «Μου σύστησε να δοκιμάσω την "πραγματική ζωή"» δηλώνει.
Η πρώτη του δουλειά ήταν το 1976 στην εταιρεία που σήμερα ηγείται. Για πολλά χρόνια της επαγγελματικής του πορείας έζησε στην Ασία.
Και φυσικά επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα με πρώτο προορισμό το Καστελόριζο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου