Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μείωση μισθών μέχρι 40%.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου αναβλήθηκε για την Τρίτη (όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας), με την προσδοκία να βρεθεί κοινός τόπος. Ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργών για θέματα που προκάλεσαν έντονες πολιτικές τριβές (κυρίως το εργασιακό και οι ΔΕΚΟ), ώστε να μην υπάρξουν εκ των υστέρων αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις.
Αυτά που απαιτούν, μεταξύ πολλών άλλων, είναι να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο ειδικά σε φορείς που θα καταργηθούν, να καταργηθούν όλα τα επιδόματα πλην ελαχίστων άλλα να περικοπούν και τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα και να μην ισχύουν πια συλλογικές ή κλαδικές συμβάσεις αλλά κάθε εργοδότης να συμφωνεί με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά τους όρους απασχόλησης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας πίεσαν ασφυκτικά όλο το σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να πάρει τα παραπάνω μέτρα απειλώντας ευθέως ότι αν δε συμβεί αυτό δε θα πετύχουμε τους στόχους του προϋπολογισμού οπότε δε θα μας δώσουν την κρίσιμη δόση του Μαρτίου που ανέρχεται σε 15 δις ευρώ.
Η κατάσταση αυτή προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τη μια ο κ. Παπακωνσταντίνου που εμφανιζόταν πιο διαλλακτικός και από την άλλη η υπουργός απασχόλησης Λ Κατσέλη που έφτασε έως του σημείου να καταγράψει δημόσια και με τον πιο σαφή τρόπο τη διαφωνία της με τη μορφή άρθρου στο χθεσινό Βήμα.
Απειλούν με μη καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου.
Οι δραματικές πιέσεις της τρόικας σχετίζονται με την καυτή πατάτα των ΔΕΚΟ όπου οι δανειστές μας απαιτούν απολύσεις.Όσο και εαν ακούγεται παράδοξο οι απαιτήσεις της τρόικας βγάζουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση να ξεκινήσει εκείνη το θέμα των απολύσεων αφού έτσι γίνονται μονόδρομος και πλεον απομένει η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.
Με δεδομένο ότι οι στόχοι του μνημονίου ξέφυγαν, και ας διαβεβαίωναν περί του αντιθέτου οι αρμόδιοι υπουργοί, το θέμα των απολύσεων μπήκε επιτακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Η κυβέρνηση προσπάθησε να ελιχθεί μέσω μετατάξεων όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν ανένδοτοι :'' Τις μετατάξεις τις θεωρούμε προσλήψεις'', που μεταφράζεται απλά ότι εαν θέλει η κυβέρνηση να προσλάβει νοσοκόμους είτε θα πρέπει να απολύσει αντίστοιχο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων είτε να ''βαφτίσει'' νοσοκόμους τους πλεονάζοντες για παράδειγμα οδηγούς στα τρόλει.
Ενδεικτικό του θρίλερ που εξελίσσεται είναι ότι αργά το απόγευμα της Κυριακής, για άγνωστους ακόμα λόγους, ανακοινώθηκε η μετάθεση για την Τρίτη της προγραμματισμένης για σήμερα συνέντευξης τύπου της τρόικας, ενώ και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα γίνει αυτήν την εβδομάδα αλλά πριν τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν και τη δημιουργία εναλλακτικού σχεδίου καθώς δεν δείχνουν να έχουν ''μπολιαστεί'' από την σιγουριά της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων του προυπολογισμού μέσα στις προθεσμίες.Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει εκτός από τις απολύσεις, μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης (υποχρεωτικού χαρακτήρα).
Άλλος ένας λόγος των έντονων απαιτήσεων της τρόικας είναι οι μεγάλες τους επιφυλάξεις για τα έσοδα που παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση.Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πηγές οι εκπρόσωποι της τρόικας έθιξαν και το θέμα του εφ΄ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας αναλογιστική μελέτη.
Μετατάξεις
Σημείο εμπλοκής αποτέλεσε και το θέµα των µετατάξεων των υπαλλήλων ΔΕΚΟ που θα κλείσουν ή που θα συγχωνευθούν µε άλλες. Η τρόικα θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι συγκεκριµένοι υπάλληλοι δεν θα µετρούν µόνο ως «απολύσεις» από τις ΔΕΚΟ, αλλά και ως προσλήψεις στον στενό δηµόσιο τοµέα, εφόσον εκεί µεταταγούν.
Αυτό σηµαίνει ότι θα αποδυναµωθεί η δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει νέες προσλήψεις, µε βάση την ήδη ισχνή αναλογία της µιας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις που προβλέπει το Μνηµόνιο. Η κυβέρνηση, σύµφωνα µε πληροφορίες, δέχθηκε τη λογική αυτή της τρόικας, αλλά επεδίωξε να εξαιρεθούν οι τοµείς της υγείας, της παιδείας και των σωµάτων ασφαλείας, ώστε να µην υπάρξει έλλειψη στο προσωπικό των εν λόγω κρίσιµων τοµέων.
Ακόµη, ιδιαίτερη σηµασία έδωσε η τρόικα στην υιοθέτηση µηχανισµών που θα διασφαλίζουν την υλοποίηση των µέτρων του Μνηµονίου. Θέλησε να υπάρξουν συγκεκριµένες δικλίδες ασφαλείας, ώστε να είναι σίγουρη ότι οι ΔΕΚΟ και οι άλλοι φορείς του Δηµοσίου θα κάνουν αυτά που προβλέπονται.
Η αναµενόµενη θετική εισήγηση της αντιπροσωπείας της τρόικας για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου αναµένεται να συνοδεύεται αυτήν τη φορά από αυστηρό τελεσίγραφο. Αν η Ελλάδα αποκλίνει από τα συµφωνηθέντα, πρέπει οπωσδήποτε να πάρει διορθωτικά µέτρα. Διαφορετικά, θέτει σε κίνδυνο την επόµενη δόση του δανείου, η οποία και αναµένεται να εγκριθεί πολύ πιο δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου