Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Αναβολή απόφασης της Ν. Αν. Αττικής

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (20-12-10) του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, αναβλήθηκε η εξέταση του θέματος έγκρισης Μ.Π.Ε. της γραμμής μεταφοράς ενέργειας από τον Καφηρέα στην Αττική.
Η εξέλιξη αυτή, είναι ιδιαίτερα θετική, εν όψει της συζήτησης που θα γίνει στην 5η Νομαρχιακή επιτροπή Ευβοίας, σε σχέση με τις εγκρίσεις των Μ.Π.Ε.
Αν λάβουμε υπόψη μας και τις αρνητικές εισηγήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της Καρυστίας, καθώς και τις σύσσωμες αντιδράσεις των εμπλεκόμενων φορέων, η Νομαρχία Ευβοίας, δεν έχει πλέον ούτε μια θετική απόφαση σε σχέση με το θέμα που καλείται να εξετάσει.

Στη Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αν. Αττικής, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Καβοντόρου Γη» Κώστας Καλλιανιώτης.
Εξάλλου υπόμνημα με τις θέσεις του Συλλόγου, εναντίον της έγκρισης των Μ.Π.Ε, στάλθηκε στη Νομαρχία Ευβοίας, με κοινοποίηση σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και του ενδιαφερόμενους Ο.Τ.Α
Σύλλογος «Καβοντόρου Γη»
ΠΡΟΣ: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Νομός Ευβοίας

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας
Νομαρχιακή Επιτροπή
Λ. Χαϊνά 91, 34 100, Χαλκίδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Δ.Σ. Δήμου Καρύστου
2. Δ.Σ. Δήμου Μαρμαρίου

3. Κοινότητα Καφηρέως
4. Δ/νση Περιβάλλοντος Ν.Α. Εύβοιας
5. Δ/νση Περιβάλλοντος Ν.Α. Ανατολικής Αττικής
6. Ε.Υ.ΠΕ

Κάρυστος, 18/12/2010

Θέμα: Ενστάσεις για την εγκατάσταση των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 174,8 MW στις θέσεις «Παλιόπυργος», «Κερασιά», «Πλατανιστός», «Πλάτανος», «Μηλιά», «Σπηλιά», «Ανατολή» και «Καθάρα», των Δήμων Μαρμαρίου και Καρύστου και της Κοινότητας Καφηρέα.

Σχετικά: Υπ’ αριθμ. 501/22.11.2010 δημοσιοποίηση της Μ.Π.Ε. του έργου

Προβληματισμό προκαλεί, η συμπεριφορά της Νομαρχίας Ευβοίας, εν όψει της Συνεδρίασης της 5ης Νομαρχιακής Επιτροπής με θέμα την Έγκριση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 174,8MW στην κοινότητα Καφηρέα. Συγκεκριμένα, με έγγραφο της (αρ. πρωτ 501/22-11-2010) η Νομαρχία ανακοινώνει τη συνεδρίαση της 5ης Νομαρχιακής Επιτροπής με τίτλο: «Δημοσιοποίηση Μ.Π.Ε». Είναι απορίας άξια, τόσο η απόφαση της Νομαρχίας Ευβοίας να εξουσιοδοτήσει τη Νομαρχιακή Επιτροπή να γνωμοδοτήσει για ένα τόσο σοβαρό για την περιοχή ζήτημα και όχι το Νομαρχιακό Συμβούλιο όπως προβλέπεται ρητά στο άρθρο 3 του Ν. 3010/2002 και τα άρθρα 4 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/2003 καθώς και η ημερομηνία συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής (παραμονές Χριστουγέννων).
Συνακόλουθα καταγγέλλουμε ότι τη συμπεριφορά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας η οποία αρνήθηκε να δώσει τις Μ.Π.Ε., με αποτέλεσμα να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση με την οποία, κατορθώσαμε να πληροφορηθούμε το περιεχόμενο των μελετών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τη συνολική προς έγκριση ισχύ των 174,8 MW, τα 112,7 MW αφορούν την περιοχή του Καβοντόρου. Ως Σύλλογος «Καβοντόρου Γη», κινητοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της προάσπισης των νόμιμων συμφερόντων των ιδιοκτητών γης και ζητάμε από τη Νομαρχία την απόσυρση του συγκεκριμένου θέματος από την συνεδρίαση της Ν.Ε. της 24ης Δεκεμβρίου 2010. Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε, την προσπάθεια έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών και αδειοδότηση των επενδύσεων, ερήμην των νόμιμων ιδιοκτητών γης. Διαπιστώνουμε επίσης την εμμονή των επενδυτών για κατασκευή υπέργειων δικτύων υψηλής τάσης όταν στο από 25/6/2008 Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευβοίας είχε αποφασιστεί να μην κατασκευαστεί καμία νέα υπέργεια γραμμή υψηλής τάσης και να αρχίσει και η διαδικασία υπογειοποίησης των υφιστάμενων γραμμών υψηλής αλλά και μέσης τάσης στα εν λειτουργία αιολικά πάρκα.
Τέλος, οφείλουμε να υποδείξουμε την λανθασμένη χάραξη της οδοποιίας η οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου έργου. Η χρησιμοποίηση του πεπαλαιωμένου υφιστάμενου οδικού δικτύου θα το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο υποβαθμίζοντας οριστικά τις υποδομές του Καφηρέα. Δηλώνουμε ότι μετά από προτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε τους τίτλους μας και αντιμετωπίζουμε νομικά κωλύματα και παρεμβάσεις ιδιωτικών συμφερόντων μεγάλων εταιρειών, που οδηγούν σε συνεχείς αναβολές τη δικαστική διαδικασία και μας εμποδίζουν να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας. Στηρίζουμε την έκφραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή προκύπτει από την απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων Μαρμαρίου, Καρύστου και Καφηρέα που απέρριψε την έγκριση Μ.Π.Ε. καθώς και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής που στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 20/12/2010 αποφάσισε την αναβολή της εξέτασης του θέματος. Μία εξέλιξη που θα εγκρίνει τις συγκεκριμένες Μ.Π.Ε. προσβάλει το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ιδιοκτησιών μας. Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα προστατεύει τα συμφέροντά μας.

Για το Σύλλογο «Καβοντόρου Γη»

Κώστας Καλλιανιώτης


Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου