Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Θετική η παράταση πληρωμής.

Αίρει σημαντικό βάρος στη διαδικασία αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα, η παράταση που ενέκρινε η Ε.Ε. σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος απέκλεισε νέο δάνειο.
Θετικά αποτίμησε ο πρωθυπουργός την απόφαση της Ε.Ε. να παρατείνει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας - απόφαση που όπως είπε.
Ουσιαστικά αίρει ένα σημαντικό βάρος της γρήγορης αποπληρωμής, ενώ απέκλεισε κάθε συζήτηση για νέο δάνειο, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στην Τρίπολη της Λιβύης όπου βρέθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης.
Ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε ότι κατά τις διμερείς επαφές που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες στις δύο ημέρες της Συνόδου, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ευρωζώνη. Είπε, επιπλέον, ότι οι αγορές συνεχίζουν τις δυσκολίες και πως, ωστόσο, η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να παρέμβει.
"Ο μηχανισμός είναι υπαρκτός, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπουν όλοι", επισήμανε και διαχώρισε την περίπτωση της Ιρλανδίας από εκείνη της Ισπανίας.
Τόνισε, ειδικότερα, ότι η Ιρλανδία έχει ειδικό πρόβλημα με τις τράπεζες, ενώ η Ισπανία είναι μια υγιής οικονομία, τα προβλήματα της οποίας, όπως πρόσθεσε, δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα της Ελλάδας.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι το έλλειμμα της Ισπανίας ήταν μικρό, αλλά μεγάλωσε με την κρίση.
"Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα", τόνισε.
"Έχουμε τις επαφές μας με πολλούς και πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια κοινά σημεία για τη μετεξέλιξη της κατάστασης", ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ο Γ.Παπανδρέου είχε νωρίτερα συνομιλία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, ο οποίος μετείχε στη Σύνοδο ως παρατηρητής, η οποία έγινε σε καλό κλίμα και αντηλάγησαν απόψεις.
Ασθένησε ο Χριστόφιας
Αδιαθεσία παρουσίασε ο πρόεδρος της Κύπρου Δ.Χριστόφιας κατά την παραμονή του στην Τρίπολη της Λιβύης. Ο πρόεδρος της Κύπρου εξετάστηκε από ομάδα γιατρών η οποία έκρινε ότι έπρεπε να ματαιωθεί η προγραμματισμένη μετάβασή του στο Καζακστάν, όπου θα συμμετείχε στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επέστρεψε χθες λίγο μετά το μεσημέρι στην Κύπρο και χαίρει άκρας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου