Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Αντιδράσεις για τις θέσεις ΣΕΒ!

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι προτάσεις του ΣΕΒ που κατέθεσε χθες ο Δ.Δασκαλόπουλος και περιλαμβάνουν εργασία τα Σάββατα χωρίς προσαύξηση, ψαλίδι στις υπερωρίες και κατάργηση στον έλεγχο των τιμών στο εμπόριο από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Με περικοπές στις αμοιβές έως και 20% για δύο χρόνια, που δεν θα είναι ωστόσο κατώτερες από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και προτάσεις που αφορούν τις αποζημιώσεις απολυμένων, κλείδωσε - σύμφωνα με πληροφορίες- το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.
Η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί νωρίτερα στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ ΣΕΒ, ΓΣΕΕ και των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων ματαιώθηκε ωστόσο αργά το απόγευμα τα μέλη του ΣΕΒ έγινε στα γραφεία του συνδέσμου παρουσία του ομότιμου καθηγητή του Εργατικού Δίκαιου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κουκιάδη, συντονιστή της διαβούλευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα συζητηθεί πριν την κατάθεσή του και με την τρόϊκα, προβλέπεται η δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών από τις κλαδικές, με περικοπές στις αμοιβές έως και 20% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται έως και δύο χρόνια (ένας συν ένας χρόνος).
Οι αμοιβές προβλέπεται ότι μπορούν να μειωθούν έως τα όρια που προβλέπονται στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση, ενώ σε περίπτωση απολύσεων ο εργαζόμενος θα υπολογίζει την αποζημίωση βάσει της κλαδικής σύμβασης.
Και σωματεία στις μικρές επιχειρήσεις
Επίσης, θα προβλέπεται και η δυνατότητα σύστασης σωματείου εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα, ώστε να μπορούν και μικρές επιχειρήσεις να συνάψουν επιχειρησιακή σύμβαση.
Ανοικτό ωστόσο παρέμεινε το θέμα του μπλοκαρίσματος της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων τα επόμενα χρόνια, ενώ αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το αν θα υπάρξουν ρήτρες για τις ατομικές συμβάσεις.
Τα συνδικάτα, τα οποία στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προειδοποιούν πως η στροφή στις επιχειρησιακές συμβάσεις θα οδηγήσει σε ευρύτερη απορύθμιση τόσο τις εργασιακές σχέσεις όσο και τους μισθούς.
«Οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, θα είναι ένα βήμα, ώστε να μην κλείσουν και να μην μείνει κόσμος στον δρόμο», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Να πάρει πίσω τις ιδέες του ο ΣΕΒ ζητά η ΓΣΕΕ
Για βουλιμία των βιομηχάνων κάνει λόγο η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της και καλεί την κυβέρνηση να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις προτάσεις του ΣΕΒ , τον οποίο καλεί να αναλάβει την κοινωνική του ευθύνη:
"Με πρόσχημα την κρίση οι βιομήχανοι επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και ότι οι εργαζόμενοι με τους εκβιασμούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα απ’ ότι μπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνομίων τους.
Η θέση της ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν άλλο το μάρμαρο. Ας πληρώσουν επιτέλους όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια πλούτιζαν και πλουτίζουν στις πλάτες μας" αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Αποφασιστική αντίδραση ζητά το ΚΚΕ
Για αποθράσυνση μιλά το ΚΚΕ σχετικά με τις προτάσεις του ΣΕΒ για τις περικοπές μισθών και την εργασία του Σαββάτου χωρίς καταβολή προσαύξησης και καλεί σε αντεπίθεση κατά των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της Ε.Ε.:
"Οι μεγαλοβιομήχανοι αποθρασυμμένοι αξιώνουν να αποφασίζουν αυτοί το χρόνο εργασίας και το μισθό πείνας που θα δίνουν στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση και η ΝΔ όχι μόνο υιοθετούν τις αντιδραστικές τους επιδιώξεις αλλά και προπαγανδίζουν ως πατριωτικό καθήκον τη συναίνεση για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.
Η εργατική τάξη έχει και υποχρέωση και τη δύναμη να υπερασπιστεί και να κατακτήσει το δίκιο της, οργανώνοντας τώρα αποφασιστικά την ταξική αντεπίθεσή της κατά των κομμάτων και της ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών της" αναφέρει η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου