Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Παίρνουν πίσω τις ενισχύσεις!!!

Τέλος συναγερμού για τα Ελληνικά Ναυπηγεία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει και επίσημα σήμερα ότι βρέθηκε κοινός τόπος και συμφώνησε με τη χώρα μας, για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρθε σε συμφωνία με την Ελλάδα για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες φτάνουν τα 539 εκατ. ευρώ. Η απόφαση της Επιτροπής το 2008 έλεγε πως οι ενισχύσεις είχαν χορηγηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) καταχρηστικά.
Παράλληλα, η Επιτροπή, εμμέσως πλην σαφώς, προανήγγειλλε σήμερα την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ανάκληση της προ διμήνου προσφυγής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στη σχετική ανακοίνωση ανέφερεται πως πράγματι η κατάθεση της σχετικής προσφυγής είχε γίνει πριν περίπου δύο μήνες, ωστόσο το ζήτημα "έχει ήδη καταστεί αντικείμενο πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμφωνία αυτή αναμένεται μάλιστα να καταστεί απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα".
Εάν παρέμενε η απόφαση του 2008 η Ελλάδα θα έπρεπε να θέσει τέλος σε μια σειρά εγγυήσεων αλλά ταυτόχρονα και να ανακτούσε παράνομες επιδοτήσεις οι οποίες είχαν χορηγηθεί υπέρ των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων.
Τούτο όμως δεν έγινε, καθώς η ελληνική πλευρά προέβαλε το επιχείρημα πως πιθανή επιστροφή των ενισχύσεων θα έθετε σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΝΑΕ, με αποτέλεσμα η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές να αναζητήσουν μια λύση, για την προάσπιση "των συμφερόντων ασφαλείας τα οποία επικαλείτο η ελληνική πλευρά" καθώς και "των εξίσου θεμιτών συμφερόντων που εξαρτώνται από την ύπαρξη δίκαιου και ανόθευτου ανταγωνισμού στις χώρες της ΕΕ".
Με τη σημερινή της ανακοίνωση η Επιτροπή δηλώνει ότι αποδέχεται τα όσα της αντιπρότεινε η ελληνική πλευρά και ότι η συμφωνία προβλέπει τα εξής:
- Τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΝΑΕ που δεν έχουν σχέση με τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων θα πωληθούν και το προϊόν της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική επιστροφή των ασυμβίβαστων ενισχύσεων.
- Τα ΕΝΑΕ θα παραιτηθούν από τη χρήση των γηπέδων που της έχουν παραχωρηθεί από την Ελλάδα και τα οποία δεν είναι αναγκαία για τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες.
- Τα ΕΝΑΕ δεν θα ασκήσουν καμία μη στρατιωτική δραστηριότητα κατά τα επόμενα 15 έτη.
- Η Ελλάδα και τα ΕΝΑΕ θα καταγγείλουν μια σειρά εγγυήσεων τις οποίες η Επιτροπή είχε κρίνει ασυμβίβαστες με την απόφασή της του 2008.
- Η Ελλάδα θα υποβάλλει έκθεση ετησίως σχετικά με την τήρηση από μέρους των ΕΝΑΕ της απαγόρευσης άσκησης μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων επί όσο χρόνο διαρκεί η εν λόγω απαγόρευση.
Τέλος, ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε τα εξής:
"Οι δεσμεύσεις που προσεφέρθη να αναλάβει η Ελλάδα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της παρούσας υπόθεσης. Εφόσον εφαρμοσθούν πλήρως και ταχέως, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να διασφαλίσει την ικανότητα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και, ταυτοχρόνως, να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην αγορά ναυπήγησης μη πολεμικών πλοίων και στην αγορά επισκευής πλοίων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου