Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Το ΔΝΤ δανείζει «κατά περίπτωση» στα μέλη του.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να καθορίσει εκ των προτέρων τα ποσά που μπορεί να διαθέσει για να βοηθηθούν οικονομικά τα κράτη της ευρωζώνης με κρίση χρέους ή και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., ενώ μαίνεται ο δημόσιος διάλογος για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
«Όταν δανείζουμε χρήματα, τότε δανείζουμε κατά περίπτωση σε κράτη-μέλη μας και δε συνεισφέρουμε σε ένα κοινό Ταμείο για ένα κράτος μέλος αυτού του Ταμείου», συγχρόνως όμως και μέλους μας, υπογράμμισε σήμερα στην Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Κάρολιν Άτκινσον.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά τις παρατηρήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι «η Ουάσινγκτον στηρίζει αύξηση της βοήθειας του ΔΝΤ» προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη, φέτος, η Ε.Ε. άρχισε να στηρίζει μέλη της ευρωζώνης, που δεν μπορούσαν να βγουν στις διεθνείς πιστωτικές αγορές, λόγω του υψηλού κόστους και έκτοτε δημιουργήθηκε ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Ο μηχανισμός στήριξης έχει κατ' αρχάς τριετή ορίζοντα, ενώ ο προσωρινός προϋπολογισμός του είναι 440 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την κυρία Άτκινσον ο μηχανισμός αυτός, που συνοδεύεται από τις εγγυήσεις (με την οικονομική έννοια) ισχυρών μελών της ευρωζώνης, «δε θίγει σε τίποτε τη δανειακή διαδικασία, που ακολουθείται για τα μέλη του από το ΔΝΤ».
«Οι πόροι του ΔΝΤ είναι επαρκείς και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελών του», υπογράμμισε η κυρία Άτκινσον, χαιρετίζοντας με την ευκαιρία αυτήν «τα έκτακτα μέτρα», που έλαβε η Ε.Ε., ώστε να ξεπεραστεί η τρέχουσα δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου